El criteri per rebre la dosi de reforç en la franja de 18 a 29 anys canvia. Passa de ser necessari esperar vuit mesos a cinc o a tres, en funció del tipus de vacuna que es va rebre. Malgrat que aquesta franja de vacunació ja es va obrir fa poc més d'una setmana, el condicionament temporal feia que molts joves encara no poguessin demanar hora, només aquells que treballaven en feines essencials i van poder accedir a la vacunació abans que al juny s'obrís la vacunació a tot el col·lectiu. Aquest dijous ha canviat el criteri i les persones d'aquestes edats ja poden demanar hora sense haver d'esperar vuit mesos, segons ha confirmat Salut a ElNacional.cat

Tot i el canvi de criteri, cal esperar entre la segona dosi i la tercera. El lapse de temps depèn de la vacuna que se'ls va administrar. Per a aquelles persones que van rebre Moderna o Pfizer, l'espera ha de ser de cinc mesos. El temps d'espera per qui va rebre Janssen o AstraZeneca és molt menor: tres mesos. Aquesta diferència en el temps va lligada a la menor efectivitat de les dosis d'aquestes darreres vacunes. 

Els ciutadans que hagin complert el temps entre dosis estipulat poden demanar hora per vacunar-se, només cal entrar al portal vacunacovid.catsalut.gencat.cat. Les vacunes que s'administraran seran Pzifer i Moderna, independentment del tipus de dosis que es van administrar anteriorment. Això no genera cap contratemps per a les persones que reben una dosi diferent, ja que l'efectivitat de les dues és la mateixa. 

Més reforç en plena sisena onada

La reducció de l'espera entre dosis per als joves arriba en un context epidemiològic en què els contagis encara són alts, però estan lluny dels rècords assolits durant aquesta cinquena onada. L'alta taxa de contagis tensa el sistema sanitari català. Es tracta d'una situació que podria ser pitjor sense la protecció de les vacunes, les quals han previngut 10.000 morts per covid només el darrer any. Una simulació elaborada per Toni Sanclement, amb la supervisió del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC), exposa no només les morts que s'han estalviat, sinó també els contagis. Es calcula que hi hauria hagut 233.621 contagis més de covid-19.

La campanya de vacunació ha estat una de les grans proteccions davant de la covid i una de les més exitoses. Actualment, a Catalunya hi ha 6.174.484 ciutadans amb la pauta completa, un 77% de la població. Ara per ara, el nombre més gran de dosis administrades són les terceres, justament perquè la majoria de la societat ja porta les dues primeres. Només en les darreres 24 hores s'han administrat 19.569 dosis de reforç. Comptar amb aquestes dosis redueix dràsticament el perill d'acabar manifestant una covid greu. "La dosi de record redueix per 9 la probabilitat d’ingressar a les UCI i per 4 vegades la d’estar hospitalitzat", va subratllar dimarts passat la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, que també va declarar: "Han estalviat morts, hospitalitzacions i patiment de la societat".