En les últimes hores, el Govern ha decidit eliminar l'obligatorietat del passaport covid (estar vacunat, haver passat la malaltia o presentar un test negatiu) per entrar a determinats establiments com bars i restaurants, gimnasos i residències. Així, ahir es va decidir no demanar al TSJC l'extensió del passaport després de valorar l'informe del comitè científic assessor. El Govern ha justificat que la variant òmicron "ha demostrat tenir escapament immunitari i disminuir així la prevenció de la infecció", en comparació amb la variant delta. L'epidemiòleg Oriol Mitjà ja ha donat la seva opinió sobre aquesta decisió via xarxes socials, on el segueixen més de 200.000 persones, atentes al seu criteri. En aquest sentit, Mitjà ha volgut fer una proposta per treure tot el suc possible a la mesura del passaport covid, modificant els seus criteris d'aplicació. "Davant la falsa disjuntiva de mantenir (perquè va ser eficaç contra delta) o retirar (perquè òmicron se'l salta)... El més raonable era modificar els criteris perquè torni a ser efectiu", ha advertit en un fil de Twitter.

tuit mitja

Tuit d'Oriol Mitjà 

Els criteris de Mitjà

Primer, el científic ha recordat que "la variant òmicron presenta un escapament immunitari, però l'eficàcia vacunal per aturar la transmissió es recupera amb la tercera dosi, o si fa menys de 6 mesos que s'ha passat la infecció covid-19". Per aquest motiu, Mitjà aposta per "modificar els criteris" del passaport que passaria a només ser vàlid "en persones amb tercera dosi, o segona dosi de fa menys de 6 mesos, que hagin tingut infecció per covid-19 en els últims 6 mesos (per PCR o TAR), o que tinguin un PCR o TAR negatiu de menys de 48 h". Aquesta és la proposta del científic per no eliminar el passaport, com ha fet el Govern, sinó aprofitar-lo tant com sigui possible per evitar una major transmissió de la covid. 

fil mitja

Fil d'Oriol Mitjà 

Mesures de control 

Per altra banda, Mitjà també ha defensat que es mantinguin algunes mesures restrictives de control de la infecció, com ara el passaport covid,  ja que la incidència de la covid continua sent molt elevada, "més alta de 5.000 casos per 100.000 habitants a 14 dies". A més, encara hi ha una alta ocupació de llits als hospitals (al 20%) i de les UCIS (al 50%). Ahir, es va aconseguir baixar dels 500 pacients a les UCI catalanes i amb xifres esfereïdores de contagi, no s'ha arribat al pic d'ocupació que es va donar a principis de febrer del 2020. Amb tot, caldrà veure com evoluciona l'indicador. 

Mitjà reconeix en una piulada que "òbviament" aquesta modificació que proposa "no agradaria ni a polítics ni a la ciutadania", però creu que amb la situació epidemiològica actual, encara es necessita alguna "mesura efectiva" pel control de la infecció. 

Toc d'atenció a Aragonès i Argimon 

Tot i que no va ser tan dur com el científic Alex Arenas, Mitjà també ha mostrat molest en les últimes hores per la polèmica decisió del president Aragonès d'aïllar-se per haver estat contacte estret. Ho ha fet ignorant els criteris del Departament de Salut que estableixen que una persona amb pauta completa ha de fer vida normal. "Molt honorable president, la seva decisió de fer quarantena després d'un contacte és molt assenyada. Però cal que li recordi que els infants continuen anant a classe i els treballadors a la feina malgrat que siguin contactes?", va piular l'epidemiòleg. 

També s'ha mostrat en desacord amb les paraules del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, del passat cap de setmana, en que anunciava que a partir del mes de març el protocol covid a Catalunya començarà a canviar. En aquest sentit, Mitjà ha "discrepat" amb les  paraules d'Argimon, quan aquest va dir que "hem d'anar a un abordatge diferent per poder donar resposta a altres necessitats de salut". Segons Mitjà, "podem posar recursos i diners addicionals per no haver de desmantellar el dispositiu covid, i a la vegada respondre a altres problemes". A més, va acabar el seu missatge a Twitter amb unes paraules contundents: "Manca de valentia"