Es confirma l'estabilització de les dades referents a la situació del coronavirus a Catalunya. Malgrat que aquest dissabte hi ha un repunt del nombre de casos detectats en les últimes 24 hores, passant de 3.456 a 7.692, marcant la xifra més alta de contagis de tota la setmana. La resta d'indicadors experimenten un retrocés continuat de la sisena onada, llevat del nombre de morts, que en les darreres 24 hores s'hi han registrat 25. Pel que fa als centres hospitalaris, el nombre de pacients ingressats tant a planta com a les Unitats de Cures Intensives baixa. Salut informa que el balanç actual és de 1335 persones ingressades, 76 pacients menys que el divendres; i 199 a les UCI, 19 menys que fa 24 hores, i el que suposa una dada que no s'assolia des del 8 de desembre passat.

Aquest dissabte el risc de rebrot se situa en els 695 punts, 54 menys que divendres. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, la Rt o índex de contagi puja a 0,83 (un 0,02 més). Aquest indicador suposa que, per cada 100 persones, se'n contagien 83. El percentatge de positivitat dels tests d'antígens i PCR se situa en 13,89%, sense comptabilitzar els notificats per les farmàcies, mentre que la incidència acumulada en els últims 14 dies és de 869 per cada 100.000 habitants i la mitjana d'edat dels casos confirmats és de 35,96 anys. Pel que fa a la vacunació, Catalunya ha administrat la primera dosi de la vacuna a un total de 6.481.332 persones des que va començar la campanya de vacunació, dels quals 6.255.281 ja tenen la pauta completa, i hi ha 3.223.648 immunitzats amb tercera dosi. En percentatges, el 81,7% de la població catalana està vacunada amb almenys una dosi de la vacuna, mentre que un 78,3% ja té la pauta completa de la vacunació.

Positius i farmàcies

Precisament,  el Departament de Salut desactivarà a partir del dilluns el protocol que permet notificar a les farmàcies els positius dels testos d'antígens automostra, que hauran de notificar-se a l'ambulatori, a través de l'eConsulta o a la web citasalut.gencat.cat. Aquesta via excepcional de comunicar els casos positius es va posar en marxa el gener passat a causa de l’allau de casos durant la sisena onada de l'epidèmia que va col·lapsar els centres d'assistència primària. Aquesta mesura excepcional, que també permetia gestionar la baixa laboral a través de les farmàcies, s’anul·la davant la millora de la situació epidemiològica i de la situació dels ambulatoris.

A partir de dilluns, les persones afectades hauran de tornar a comunicar els positius al seu ambulatori, a través de l'aplicació La Meva Salut o a través de la web citasalut.gencat.cat, en l'apartat Símptomes de la covid-19.  Salut ha expressat el seu agraïment al Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i a totes les farmàcies "per la seva predisposició i la seva implicació".

Autocrítica, dos anys després

Coincident amb el segon aniversari de la pandèmia, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va fer ahir divendres un exercici d’autocrítica per "repassar coses que vam fer i que ara faríem diferent". Entre les qüestions que va destacar va ser que els familiars no poguessin estar amb el seu ser estimat en els últims moments de la seva vida, cosa que va passar durant el primer període de la pandèmia i que, amb l'evidència científica actual, s'ha vist que aquest acompanyament és possible si es fa amb les mesures de seguretat adequades. "En aquell moment estaria justificat, però ara revisaríem obertament el protocol de final de vida", que segurament va provocar "un dol mal tancat per no haver-se pogut acomiadar d'aquell ésser estimat", ha afegit. El conseller va reconèixer en aquest punt als professionals sanitaris per "donar la mà" als pacients que estaven a punt de perir sols i per cuidar tots els malalts.

El conseller va presidir un acte de reconeixement als professionals de la salut a l'Hospital Clínic de Barcelona, el centre que va atendre els primers casos de covid a Catalunya, coincidint amb els dos anys de la pandèmia. "Si no fem un repàs i una autocrítica tots, no es millora i d'aquesta pandèmia cal extreure moltes lliçons que ens han de fer més forts i millors com a societat i com a sistema sanitari", va manifestar Argimon, que va assegurar que "dos anys de pandèmia no són gratuïts". Creen, va afegir, "unes factures socials i en el sistema sanitari de la qual cal parlar obertament".