Avui, 25 de febrer de 2022, fa dos anys que es va detectar el primer cas de coronavirus a Catalunya. Des de llavors, s'han contagiat més de 2.300.000 persones al país, un milió de les quals en els dos primers mesos de l'any. A més, durant els últims dos anys, la gestió de la pandèmia també ha anat passant per diferents fases: el confinament estricte que ens va tancar a casa durant gairebé dos mesos, el primer estat d'alarma, la desescalada de les restriccions en diferents fases, quan només podíem sortir a passejar durant una hora al dia, l'entrada en el que se suposava que havia de ser la nova normalitat, interrompuda per la segona onada, la tercera, la quarta, la cinquena i ara una sisena marcada per contagis de rècord arran de la variant òmicron. Ara que aquesta es pot donar per acabada amb una baixada de tots els indicadors i amb els hospitals que es van buidant dia a dia de pacients amb coronavirus, les autoritats es plantegen com s'ha de gestionar la pandèmia, tenint en compte la immunitat que han generat les vacunes (que s'han demostrat efectives per evitar que la malaltia evolucioni en un cas més greu) i els contagis massius de les últimes setmanes. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar la seva intenció de canviar d'estratègia per la covid el 10 de gener passat. En aquell moment, les seves paraules van semblar molt agosarades, ja que estàvem en ple auge del coronavirus tant a Espanya com a Catalunya, després de les festes de Nadal. Al país, per exemple, el 10 de gener va ser un dels dies en què més contagis es va registrar: 43.512. A Espanya, aquell dilluns es van notificar 292.394 casos després del cap de setmana, quan no s'actualitzen les dades, una xifra sense precedents. Dies més tard, el cap de l'Executiu va haver de sortir a puntualitzar que la seva aposta de "començar a tractar el coronavirus com una grip" no es produiria d'un dia per l'altre, sinó que seria un procés més llarg. També ho va matisar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va demanar esperar que s'acabés la sisena onada per prendre decisions. Segons ella, calia "adaptar la malaltia a un nou sistema de vigilància i control un cop superada la sisena onada, mai abans". 

Canvis a Catalunya

A Catalunya, les autoritats sanitàries també s'han mostrat a favor d'aquesta opció, però amb molta més prudència. A finals de gener, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, alertava que l'estratègia que se seguia llavors contra la covid-19 no era sostenible, especialment per a l'atenció primària. "Correm el risc de deixar enrere moltes coses que són tant o més importants, com la recuperació de diagnòstics. Hem de canviar l'estratègia. El virus ha canviat", assegurava. Des de llavors, a Catalunya s'han fet alguns canvis molt rellevants en la gestió de la covid, eliminant la majoria de les restriccions que es van tornar a imposar per lluitar contra la variant òmicron, que van fer que l'oci nocturn pogués tornar a obrir les portes. També s'han modificat els protocols a les escoles: els nens ja no porten mascaretes al pati, s'han suprimit els antígens als companys d'un positiu i l'últim pas ha estat eliminar les quarantenes a les escoles, sigui quin sigui el nombre de casos en una aula.

I ara?

Tot i que en algunes autonomies se segueix exigint el passaport covid per accedir a determinats establiments —una mesura que no hauria funcionat per evitar més contagis, però sí per aconseguir que més gent fes el pas de vacunar-se— , la gran restricció que queda vigent arreu de l'Estat és l'obligació de portar mascaretes a l'interior. En aquest sentit, a principis de setmana, Pedro Sánchez va obrir la porta per primer cop a la possibilitat de retirar-les. Així, va afirmar que es dona "la condició necessària per aixecar l'obligatorietat de dur la mascareta", que no és altra que tenir un percentatge de vacunació alt. A Espanya, aquesta taxa és del 81% del total de la població amb la pauta completa. Segons el cap de l'Executiu, "aquesta porta s'obrirà quan procedeixi", tot i que espera que sigui "més aviat que tard" a la Conferència Interterritorial de Salut. Cal recordar que l'única mesura que va recuperar el govern espanyol per fer front a la sisena onada va ser l'obligatorietat de la mascareta a l'exterior, quelcom que va ser molt criticat pels experts i que es va acabar eliminat setmanes després.

A Catalunya, s'ha prioritzat fer les primeres passes cap a la normalitat a les escoles, que han estat protagonistes de la sisena onada, i la intenció és que el primer lloc interior on desapareguin les mascaretes sigui a les aules. 

Per altra banda, quan ja s'havia arribat al pic d'aquest darrer tsunami de contagis, el conseller Argimon va avançar que "els positius de covid es deixaran de comptar cas per cas" i que la intenció és que les quarantenes, amb l'aïllament dels positius, desapareguin a la primavera. A partir de llavors, només ens haurem de quedar a casa si som positius i ens trobem malament o amb símptomes, com passa amb la grip. “Si l’evolució del virus és semblant, hi haurem de fer una vigilància reforçada. És el que es fa per veure quins virus estan circulant. Ens en donarà una foto molt més completa. No estarem comptant cas per cas com ara”, assenyalava el conseller. 

La proposta dels experts 

Seguint el que va dir la ministra Darias sobre una nova gestió de la pandèmia passada la sisena onada, els experts del ministeri ja tenen dissenyada una nova estratègia per lluitar contra la malaltia. Darias preveu que és possible que sorgeixin noves onades, però molt més tranquil·les, lluny de les que hem patit fins ara. Tal com apuntava el conseller Argimon, haurà de permetre recuperar completament l'activitat sanitària no relacionada amb la covid. La data prevista perquè entri en vigor és al març.

La nova fórmula estarà centrada en la població vulnerable, ja que la malaltia que provoca la variant òmicron en els ciutadans vacunats és lleu en la gran majoria de casos. Per exemple, tot i que es pot retirar la mascareta als interiors, com sembla que ha de passar pròximament, aquest grup de població, majors de 65 anys i immunodeprimits,  l'haurà de seguir portant. 

I a Europa? 

A la resta d'Europa, els diferents països també comencen a alliberar la població de les restriccions més dures i en alguns casos les han eliminades totes. És el cas del Regne Unit, on les quarantenes ja no són obligatòries pels positius, o Dinamarca, que va ser el primer lloc on van desaparèixer les mesures, tot i que això ha provocat un augment dels morts i dels contagis. Els Països Baixos també avancen en aquesta direcció. A la resta, la gran aposta per controlar la pandèmia és el passaport covid. A França, per exemple, s'ha eliminat les mascaretes interiors als llocs on són necessàries per accedir-hi.