La possibilitat que s'implementi la vacuna obligatòria a Catalunya, i també arreu de l'Estat, per a poder treballar, tal com demanava la CEOE, s'allunya. Avui, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha rebutjat aquesta proposta, ja que considera que en el context actual aquesta no és necessària. Concretament, Argimon no és partidari d'obligar la vacunació a cap grup concret, tampoc als sanitaris o treballadors de residències, ja que les taxes de vacunació al país són molt altes, tot i que el ritme de noves inoculacions està estancat des de fa uns mesos. 

En una entrevista a Rac1, Argimon, ha apostat per una altra via per fer augmentar les ja per si altes taxes de vacunació: la persuasió. Així, el conseller creu que serà més efectiu convèncer la gent dels beneficis de vacunar-se que no pas obligar-los. Amb tot, des de l'agost, qualsevol persona major de 12 anys a Catalunya que es vol vacunar ja ho ha pogut fer, quelcom que suggereix que qui encara no s'ha protegit contra la covid, no té cap intenció de fer-ho. 

Responsabilitat dels adolescents 

Ara mateix, un 74,9% de la població total de Catalunya està vacunada amb la primera dosi i un 73,2% porta la pauta completa. Fixant-nos en la població diana, és a dir els majors de 12 anys, la dada s'enfila fins a un 83,9% de la població amb la primera dosi i un 82,1% amb la pauta completa.

De tots els grups d'edat, Argimon ha volgut posar el focus en els adolescents de 16 a 19 anys. Aquest grup d'edat, que va ser titllat d'irresponsable durant la cinquena onada pel seu gran índex de contagis, ha respost de manera autònoma molt positivament a la campanya de vacunació, millor que altres franges d'edat més altes i que, per tant, són més vulnerables davant el virus. Un 80% dels joves de 16 a 19 anys han començat el procés de vacunació i un 76,8% ja l'han completat, xifres superiors a les de les persones d'entre 20 i 40 anys. 

No hi haurà una nova onada 

Destacant la importància de la vacuna, el conseller de Salut ha remarcat que sense aquesta "la cinquena onada hauria provocat estralls" i ha insinuat que, amb els indicadors actuals, aquesta pot ser l'última onada de la pandèmia. Així, no descarta "petits rebrots", però veu complicat que es produeixi un ascens tan sobtat del coronavirus, sempre que "no arribi una nova variant que s'escapi de l'efectivitat de les vacunes".

Tot i que la gran majoria de les restriccions a Catalunya s'han anat suprimint, n'hi ha una que continuarà vigent, com a mínim "durant la tardor i l'hivern". Aquesta és la mascareta, un element imprescindible en la lluita contra el virus i que continuarà sent essencial durant les setmanes vinents, quan també entraran en joc, avisa Argimon, els virus estacionals. Les escoles, però, seran el primer lloc on s'eliminaran. Per això, ha fet una crida a la vacunació de la grip, que començarà la segona quinzena d'octubre i ha remarcat que no hi ha "cap problema" per vacunar-se contra la covid i la grip al mateix temps. 

 

A la imatge principal, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon / ACN