Les escoles seran el primer lloc interior on es relaxarà l'ús de la mascareta, tot i que encara no hi ha una data fixada per aquesta flexibilització. Així, després que s'hagin eliminat la majoria de les restriccions sanitàries, gràcies a la bona evolució de les dades epidemiològiques, el següent pas cap a la tornada a la normalitat és que els infants es puguin retirar la mascareta durant el seu horari escolar, segons ha confirmat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon i recull Betevé. 

Encara tardor i hivern 

Amb tot, però, aquesta no és una mesura imminent, ja que segons ha remarcat Argimon, aquesta s'haurà de portar durant tota la tardor i l'hivern, unes èpoques en què la covid, que continua present, es barrejarà amb altres virus respiratoris. En aquest sentit, ha explicat que ara mateix es fan més proves diagnòstiques de coronavirus que mai, ja que moltes persones arriben als CAP amb febre i altres símptomes similars com la grip o refredats. Amb tot, però, gràcies a la vacunació i la mascareta, creu que no es donarà una nova onada com les anteriors, sinó petits repunts. 

Per altra banda, sobre la possible flexibilització de la mascareta als centres escolars, també s'ha pronunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray en una visita a un centre educatiu. En aquest sentit, ha advertit que la decisió final depèn de Salut i ha apuntat que, quan finalment es prengui, l'endemà el seu departament traurà les mascaretes de les aules. 

Reclamació de les famílies 

Mentrestant, les famílies dels alumnes continuen reclamant flexibilitzar l'ús de la mascareta a les aules i retirar-la especialment en els infants més petits. Aquesta demanada s'ha intensificat després que l'executiu hagi anunciat que eliminava la majoria de mesures restrictives a partir de divendres.  "S'apliquen a l'escola restriccions molt més dures que a la resta de la societat", ha dit  la presidenta de l'Associació de Famílies Federades d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón.

Així, l'entitat és partidària de retirar la mascareta a l'escola especialment a infantil i primària, en tots els contextos: asseguren que ni les dades d'infeccions ni la incidència de la covid als centres justifiquen que s'hagi de dur. 

Al pati i a les aules 

Ara mateix, la mascareta continua sent obligatòria a partir dels sis anys a l'escola, tot i que els nens del mateix grup bombolla se la poden treure al pati. L'aFFaC sosté, però que la mesura general no està justificada i aposta per retirar-la sense ambigüitats, especialment en el cas d'infantil i primària, tant a dins com al pati.

Tascón ha comparat la situació catalana amb l'experiència d'altres països europeus, on ja s'ha optat per eliminar la mascareta a l'escola. La presidenta lliga això amb el fet que tant Catalunya com l'Estat presenten de les millors xifres de vacunació contra la covid. "Veiem motius suficients per relaxar la mesura en benefici de la pedagogia i el benestar de l'alumnat", ha asseverat.

Vacuna dels menors 

En aquest sentit, un 71,8% dels adolescents catalans d'entre 12 i 15 anys porten la primera dosi de la vacuna, mentre que un 67,8% ja ha rebut la pauta completa. La vacunació d'aquesta franja d'edat es va obrir a principis d'agost, per arribar a tenir coberts el màxim nombre possible d'alumnes abans del començament escolar. De fet, aquest grup d'edat s'ha vacunat més que no pas les persones de 30 a 34 anys o de 20 a 29. 

Pels menors de 12 anys encara no s'ha autoritzat cap vacuna, tot i que Pfizer ha constat que el seu preparat és segur pels infants d'entre 5 i 11 anys. 
 

A la imatge principal, nens amb mascareta durant l'inici de curs / ACN