La Comissió Europea, que va recomanar als 27 països de la Unió Europea (UE) que tanquessin les seves fronteres a causa del coronavirus, ha demanat avui oficialment que les reobrin com a molt tard a finals d'aquest mes.

El govern espanyol va confirmar ahir que reobrirà fronteres terrestres amb França i Portugal el dia 22 de juny, tot i que encara no està clar si els viatgers que vinguin en aquesta data es podran moure amb total llibertat per tot l'Estat. D'altra banda, els turistes que arribin al país a partir de l'1 de juliol no hauran de fer cap quarantena, com s'havia proposat en un principi.

Cada Estat membre ha gestionat els controls fronterers segons ha indicat el govern de cada país, per aquest motiu no sempre les mesures han estat recíproques. Els ciutadans de la República Txeca, per exemple, poden entrar lliurement a Àustria des de dimecres, però la situació canvia per als ciutadans d'aquest país, que han de passar diversos controls per entrar al país txec.

"Crec que, ara mateix, estem molt a prop d'una situació en què hauríem d'aixecar totes les restriccions i controls fronterers interns. Així que en les reunions que mantindrem en el Consell Europeu aquest divendres proposaré que els Estats membres retirin tots els controls de les fronteres internes, tan aviat com sigui possible. Crec que un bon moment per fer-ho seria a finals de juny", assegurava dimarts la Comissària d'Afers Interns de la UE, Ylva Johansson.

Johansson ho proposarà aquest matí en una reunió telemàtica dels ministres d'Interior europeus.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram