Espanya també prepara el desconfinament de cara a l'exterior. El govern espanyol té previst avançar al 22 de juny l'obertura de les fronteres terrestres amb França i Portugal, l'endemà que finalitzi l'última pròrroga de l'estat d'alarma. També s'aixecarà la quarantena per a aquests viatgers. Així ho ha confirmat la ministra de Turisme, Reyes Maroto, en una roda de premsa amb corresponsals estrangers. La Moncloa ja va fixar per a l'1 de juliol l'aixecament de la quarantena per als viatgers que arriben de fora de l'Estat, que es per ara es manté per a la resta de països.

Segons confirmen fonts del ministeri de Turisme, amb la finalització de l'estat d'alarma el pròxim 21 de juny també finalitzen els controls de fronteres establerts en el marc d'aquest decret, que deixen de tenir vigència. També s'aixecarà la quarantena per a aquests viatgers provinents de França i Portugal, a través d'acords de reciprocitat amb els respectius Estats.

El que no ha aclarit Reyes Maroto és si els viatgers que arribin per terra a partir del 22 de juny podran moure’s amb llibertat per tota Espanya. També ha avançat que estan estudiant avançar l’aixecament de la quarantena per a la resta de turistes internacionals, però que de moment es manté en l’1 de juliol.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ja va deixar entreveure aquest dilluns en comissió al Senat que podria posar-se en marxa alguna iniciativa. "Les dades de l'evolució de la pandèmia i la rapidesa amb què es desenvolupa la desescalada indiquen que es podrà obrir al turisme l'1 de juliol, o abans amb alguna experiència", va assegurar Ábalos.

Els controls fronterers van ser restablerts a Espanya dos dies després de la proclamació de l'estat d'alarma. Afecten tots els viatgers excepte els residents a Espanya, els treballadors transfronterers, el personal diplomàtic acreditat a l'Estat o el transport de mercaderies.

6.000 alemanys

Per altra banda, Reyes Maroto ha explicat que el seu ministeri està treballant en corredors segurs de turisme amb certes regions a partir de la segona meitat de juny. Ha detallat, per exemple, que l'operador turístic TUI preveu portar 6.000 turistes alemanys a les Balears (4.000 a Mallorca, 1.000 a Menorca i 1.000 a Eivissa i Formentera). El mateix s’estudiarà per a les Canàries, un dels principals destins turístics de l’Estat espanyol.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram