Frotis, PCR, tests d'antígens i tests d'anticossos. Són paraules que fem servir habitualment i que estem acostumats a sentir i llegir per tot arreu des que va començar la pandèmia del coronavirus. Però, arribats a aquest punt, poden sorgir dubtes de quin és el millor per a cada circumstància. De fet, aquesta setmana va sortir la notícia que les farmàcies podrien tenir a la seva disposició tests ràpids per detectar anticossos. I, de nou, la incertesa. 

Principalment, els que més podem sentir anomenar són els tests PCR, els tests ràpids d'antígens i els tests ràpids d'anticossos. 

Test PCR

Els tests PCR són potser els més famosos des de l'inici de la pandèmia. És un test de diagnòstic estàndard i es tracta d'una prova que permet detectar un fragment del material genètic dels patògens, en el cas del SARS-CoV-2, el seu àcid nucleic (ARN). Si se'n detecta presència, vol dir que es té el virus en fase activa. 

sanitari fa mostra PCR Gènova / EFE

Un sanitari realitza un test PCR / Efe

És considerat el test més fiable perquè detecta el virus a partir de les mostres respiratòries preses a la zona posterior de la faringe i al nas. Si el resultat és positiu, s'entén que hi ha multiplicació viral i que, per tant, la persona pot contagiar a altres. Només quan és negatiu es considera que la persona no és contagiosa. Amb aquest tipus de test, és molt més difícil tenir el que popularment es coneix com a "fals negatiu" per la seva alta fiabilitat. 

Tot i la seva fiabilitat, és de les proves més cares. S'ha de tenir en compte que es necessita tant l'equipament necessari com el personal de laboratori i són unes proves els resultats de les quals poden tardar unes 24 hores a conèixer-se. A més, el cost de cada un pot superar, tranquil·lament, els 100 euros. El preu, però, ha anat variant en funció de la demanda durant la pandèmia.

Test d'antígens

Aquestes proves són sobre les quals estem sentint parlar més últimament perquè Salut les està fent servir en cribratges massius arreu del territori. A més, han millorat molt des del principi. Poden ser molt útils perquè no necessiten laboratori, fet que abarateix costos i també el temps d'espera per saber-se el resultat. Normalment, entre 15 i 30 minuts.

El focus rau en les proteïnes. Per a la seva realització es necessita una mostra del tracte respiratori superior. Així, amb un bastonet es recull una mostra del pacient a partir de la qual es podran detectar proteïnes específiques, conegudes com a antígens, que es troben a la superfície del virus. Aquests antígens indiquen la presència d'infecció activa.

   Probes antígens, covid-19, Llotja - Maria Contreras Coll

A l'espera del resultat d'un test d'antígens / Maria Contreras Coll

Aquest test serveix per a persones que en aquest moment estan desenvolupant la malaltia i que, per tant, poden infectar.  

El resultat positiu d'una prova d'antígens es considera exacte. Però cal vigilar amb els negatius perquè les opcions de tenir un fals negatiu són molt més altes que amb PCR. D'aquesta manera, és possible estar infectat amb el virus, però donar negatiu, exposen des de la Clínica Mayo, als EUA. Segons la situació, el metge podria recomanar un PCR per confirmar els resultats.

Test d'anticossos 

Aquest tipus de proves també són habituals aquests últims dies a les notícies. Sobretot perquè aquesta setmana s'han començat a posar a la venda en farmàcies. Així, els tests d'anticossos permetran, doncs, saber si s'ha passat el coronavirus. Ara bé, és pràcticament impossible saber quan. Un avantatge d'aquest tipus de test és la seva senzillesa. Per poder-lo dur a terme, només cal fer-se una petita punxada al tou del dit i en qüestió de 15 o 20 minuts es tenen els resultats.

coronavirus test anticossos   efe

Resultat d'un test d'anticossos / Efe

Tot i que no podran ser considerats com a passaport per dur a terme celebracions de Nadal, per fer-se aquest test cal una recepta mèdica. L'objectiu és que se'n pugui fer un seguiment. Pel que fa al preu, oscil·la al voltant dels 25 euros. 

Per què i quan s'ha de fer un test d'anticossos?

Des de la Clinica Mayo, constaten que els tests d'anticossos s'han de fer després d'haver superat totalment el coronavirus. Un professional sanitari agafa una petita mostra de sang, generalment del dit i aquesta s'analitza per saber si es tenen o no anticossos contra el virus. El sistema immunitari produeix, en teoria, anticossos per combatre i eliminar el virus en futures ocasions. 

Ara bé, tenir anticossos no acaba de ser garantia de no tornar a a agafar el coronavirus. Són moltes les teories i les incerteses al voltant de quant podria durar aquesta immunitat. 

 

Imatge principal: una treballadora sanitària guarda una mostra d'un test PCR per ser analitzada / Efe