Si hi ha un test que va buscat al mercat, a més del de detecció de coronaviurs, són els tests ràpids per detectar anticossos de coronavirus. I aquests tests són els que es començaran a vendre a les farmàcies espanyoles aquesta mateixa setmana. Aquestes proves permetran, doncs, saber si s'ha passat el coronavirus. Ara bé, és pràcticament impossible saber quan. 

Un avantatge d'aquest tipus de test és la seva senzillesa. Per poder-lo dur a terme, només cal fer-se una petita punxada al tou del dit i en qüestió de 15 o 20 minuts es pot saber si la persona té anticossos contra la Covid.  

Com funciona el test

Els tests d'anticossos es fixen amb dos indicadors: l'IgM i IgG. El primer, els anticossos IgM indiquen que la infecció és recent, però no necessàriament ha d'estar activa. Per altra banda, l'IgG indica que la infecció ja es va superar i que els anticossos s'han generat de fa més temps.

Si el test dona negatiu en ambdós significa que el pacient no ha passat el virus perquè no hi ha rastre de SARS-CoV-2 al sistema immunològic. Ara bé, aquests resultats no volen dir que la persona no estigui infectada. Si continua, per exemple, amb símptomes, s'haurà de tornar a fer un test en 3 o 5 dies. Si surt positiu en IgM i IgG vol dir que el pacient està en la fase aguda i tardana de la infecció.

Però també hi ha dues possibilitats més. Si el resultat és positiu en IgM, però negatiu en IgG, vol dir que està en fase aguda. I finalment, si s'és positiu en IgG i negatiu en IgM, vol dir que el pacient ja ha superat la infecció, segons recull un article del 20Minutos

L'efectivitat d'aquests tests és oscil·la entre el 90% i 95%, però els experts recomanen validar els resultats en cas que siguin positius amb una altra prova. 

El preu

Per fer-se aquest test cal una recepta mèdica. L'objectiu és que se'n pugui fer un seguiment. Pel que fa al preu, tindran un cost de 25,50 euros.

No seran un passaport per Nadal

Davant la pressa per tenir reunions familiars, Salut ja ha dit que no s'hauria de fer servir aquest test com a passaport per a celebrar el Nadal. "Per ara, des de Salut, no podem recomanar el seu ús (ni el d'antígens) com a passaport per a un dinar de Nadal", ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, aquest dilluns.

Si fa uns dies s'insistia que el pla de Nadal era un pla a banda i que passaria independentment de la situació epidemiològica del país, tot indica que ara sí que podria canviar. "El pla de Nadal és sensible que hi pugui haver canvis de guió", expressava el mateix Ramentol.