El coronavirus ens ha deixat imatges de prestatgeries buides i també ens ha permès veure com podem canviar els hàbits de consum en una situació tan atípica com aquesta. Però, el que hem vist als supermercats ha passat també, amb altres dimensions, a les farmàcies. Mascaretes, gels desinfectants, guants, termòmetres, vitamines... les farmàcies han vist que aquests productes desapareixien ben ràpid del seu stock.

Els productes estrella han estat els gels hidroalcohòlics, els guants, l'alcohol etílic i les mascaretes, segons les dades d'Ecoceutics. Les vendes de gel hidroalcohòlic suposen un increment de gairebé el 39.000%. El cinquè lloc de la llista és per als termòmetres, la venda dels quals ha suposat un increment del 319% respecte a març de 2019. Per darrera hi ha els complements vitamínics que, amb més de 7.000 unitats venudes, han crescut un 259% en vendes.

De fet, les dades constaten que hi ha una preocupació més alta per la higiene i la salut. Tanquen el ranking els sabons corporals (+63%), els xarops per a la tos (+33%), els productes rinològics (+10%) i les solucions per a la sequedat ocular (+8%). En el cas dels productes rinològics, també hi ha una explicació i és que el seu augment de vendes coincideix amb l’arribada de la primavera i, amb ella, la temporada alta de les al·lèrgies. 

Més pantalles més sequedat ocular?

Un altre producte que s'ha fet un lloc entre els més venuts són precisament les solucions per a la sequedat ocular. Ja se'n venien abans del confinament però amb l'arribada d'aquest i també un major ús de pantalles afavoreix la sensació d'ulls secs. Diferents factors provoquen una disminució del parpelleig quan estem davant d’una pantalla, cosa que provoca una llàgrima irregular que dona lloc a símptomes d’ull sec (irritació palpebral, ull vermell, sensació d’ardor o fins i tot visió borrosa).

A més, cal recordar que les pantalles són emissores de llum blava que és de les més nocives per a la retina. Aquest tipus de radiacions també estan relacionades amb alteracions del son i del cicle circadiari, sobretot quan s’utilitzen pantalles poques hores abans d’anar a dormir. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat