La intenció de Salut és tenir en compte l'estat immunitari de la població davant el coronavirus durant la desescalda, saber quant pot durar aquesta i quina protecció es pot tenir. Fins ara, els tests serològics que està duent a terme el govern espanyol assenyala que només un 5% de la població tindria anticossos. Ara per ara, però, es desconeix quin és el percentatge real de persones asimptomàtiques o amb simptomatologia benigna han passat el virus.

Tot i que encara se'n desconeixen moltes coses, se sap que els anticossos apareixen després de la infecció i es mantenen durant unes setmanes. A més, són detectables en pacients asimptomàtics en els quals no hi ha hagut sospita d’infecció ni s’ha realitzat la prova diagnòstica.

Tests serològics ràpids per a la població 

D'aquesta manera, el departament ha anunciat que es farà més d'un milió de tests serològics ràpids per monitoritzar l'evolució de l'epidèmia. Aquests tests, segons ha explicat Salut a través d'un comunicat, permetran conèixer les diferències existents entre territoris, edats i professions, entre d’altres paràmetres.

Els testos serviran per poder analitzar, entre d’altres, la situació immunològica de tot el personal sanitari format per 170.000 professionals. També per avaluar la immunitat de professionals essencials no sanitaris que hagin pogut tenir risc de contagi durant les fases de confinament. A més, es faran testos a persones que hagin reportat simptomatologia compatible amb el coronavirus durant la fase de confinament, o hagin estat diagnosticades com a possibles positius sense haver pogut tenir verificació amb PCR. 

Seguiment especial al personal sanitari

El personal sanitari ha estat un dels subgrups més castigats per la pandèmia en relació al nombre de contagis. Així, Salut pretén analitzar l'estat immunitari d'aquest personal durant 12 mesos i determinar la utilitat de tres tipus diferents de proves mitjançant plataformes automatitzades per dur a terme aquesta avaluació. 

Aquesta iniciativa sorgeix d’un projecte de recerca ideat pels serveis de Microbiologia i d’Immunologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb la col·laboració d’investigadors d’IDIBAPS, d’ISGlobal i del CRG. El projecte el lidera el doctor Jordi Vila, cap del Servei de Microbiologia del Clínic, i el doctor Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, que n’és co-investigador.

Més PCR diàries

A més a més, Salut ha detallat que té la capacitat necessària per fer totes les proves PCR necessàries per preparar-se per a possibles rebrots. L'estimació màxima de PCR necessàries durant les fases de desconfinament són entre 13.000 i 15.000, tot i que des del departament s'insisteix que les capacitats totals són de 17.000 proves diàries. Tal com especifiquen, aquesta capacitat "augmentarà molt considerablement" en les properes tres o quatre setmanes.  

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram