"Al tenir més curats que contagiats, aquesta vegada sí, hem doblegat la corba". Així ho ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que tot i estar en aquesta nova fase de la pandèmia del coronavirus ha demanat "màxima prudència".

El ministre també ha recordat que la xifra de morts d'aquest divendres, 367, és la més baixa en un mes. "Les xifres ens han d'aconsellar per treballar amb la màxima cautela", ha exposat.

Reunió amb les comunitats autònomes

Illa ha detallat que abordarà aquesta tarda amb les comunitats autònomes la fase de “desescalada”. D'aquesta manera, el ministre ha dit que la “transició” es basarà en quatre criteris: el nivell de capacitat assistencial del sistema sanitari, el nivell de vigilància epidemiològica, els mecanismes de protecció col·lectiva i els mecanismes de detecció precoç de casos.

Tot i la importància de la trobada amb les comunitats, Illa ha remarcat que aquestes tindran un paper “important” en aquesta fase però que serà el govern espanyol qui la dirigeixi.

Així, el ministre ha subratllat que la voluntat en aquesta nova etapa és aplicar-la de manera “asimètrica” i “no necessàriament per comunitats autònomes”.

L'estudi de seroprevalença

Pel que fa a l'estudi de seroprevalença, Illa ha destacat que "és molt ambiciós". "Permetrà obtenir moltes dades a tot el territori", i ha afegit que "el farem amb les comunitats autònomes i oferirà resultats preliminars". 

D'aquesta manera, el ministeri prendrà decisions en funció de les dades que es vagin rebent.