Aquest diumenge els contagis que ha notificat el Departament de Salut són substancialment més baixos que els de dissabte. Així, segons el portal Dades Covid, s'han notificat en les últimes 24 hores 19.405 més. La dada de dissabte va ser de 38.886. Les dades de dimarts donaven una dada de 47.870 –cal tenir en compte que les dades que ofereix el portal no són del mateix dia, sinó del dia anterior–. Aquesta dada ha estat la més alta registrada des de l'inici de la pandèmia.  En aquest context pandèmic, sobre la taula hi ha el debat de si és massa d'hora o prudent començar a pensar a tractar la covid com una grip. Aquest divendres, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, deixava caure en una entrevista a RAC1 que les quarantenes podrien acabar-se a la primavera. Els experts, però, no les tenen totes. "Som davant d'un escenari massa atrevit en funció del coneixement que tenim. No podem deixar de comptar els casos", ha advertit aquest dissabte el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, Alex Arenas, en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio. "La realitat actual és que estem amb dades que no tenen res a veure amb una grip. Això, avui dia, encara no és una grip", ha remarcat Bea Mothe, investigadora d'IrsiCaixa, al mateix programa.  

Tanmateix, les veus que la pandèmia encara no s'ha acabat són unes quantes. Els experts creuen que aquest nivell de contagis es mantindrà encara 15 dies més. "Durant almenys dues setmanes, i després ja veurem, tindrem valors alts. Potser veurem un descens, però serà un descens poc important". Així ho ha explicat el biofísic Daniel López Codina, investigador Biocomsc-UPC en una entrevista a TV3, que assegura que encara no estem baixant. "Els models ens indiquen que els pròxims 15 dies les UCI no creixeran malgrat que incidència alta i podrem mantenir el control. A planta seguiran creixent els ingressos, no de forma important, però seguiran creixent".

"Hi ha repte per a mesos o anys"

Precisament per aquest motiu, López Codina ha constatat que no podem abaixar la guàrdia. "Ara no podem relaxar les mesures, hem de mantenir el control fins a aconseguir que la incidència realment comenci a baixar". Així ha afegit que "sabem que l'òmicron és molt menys greu, i això és una gran notícia, però si ens relaxem i permetem que augmenti -perquè aparentment sembla que ho tinguem a dalt de la cinglera-, si tornem a fer pujada en el nombre de casos, podem arribar a tenir problemes, se'ns pot tornar a escapar"-

Sobre si la variant òmicron és més lleu que la delta, algunes dades podrien constar aquest fet. D'aquesta manera, l'investigador del Biocomsc ha exposat que "la reducció de casos greus entre la variant delta i l'òmicron està entre el 60 i 80%", tot i això, l'òmicron "es propaga com el més ràpid dels virus que coneixem, com el xarampió o més ràpid i tot".

En referència al relaxament de mesures, López Codina ressalta que "és raonable el que diu Salut, però no en tenim la certesa, aquesta pandèmia ha donat massa sorpreses. Això haurà de ser progressiu. Si a l'abril podem relaxar mesures serà fantàstic. Hem de ser optimistes però tocar de peus a terra".

Malgrat tot, sembla que la pandèmia podria durar mesos o anys. L'expert destaca que la pandèmia és mundial i que "no s'ha acabat". "Hi ha repte per a mesos o anys. No ho sabem".

Contagiar-se expressament no és una bona idea

En aquest context, la pregunta que no podia faltar és: 'per què no contagiar-me del coronavirus expressament?'. Tenint en compte que suposadament i amb molts condicionals és considerada més lleu, 'per què no?'. Algunes xarxes socials van plenes d'esdeveniments o anuncis amb un objectiu clar: el de contagiar-se de coronavirus. Sense anar més lluny, fa uns dies el Departament de Salut de l'Estat de Washington va compartir a través de Twitter un missatge: "Hem rebut notificacions de 'festes de coronavirus' on la gent que no està infectada interactua amb individus que han donat positiu amb la intenció d'infectar-se".

Els experts diuen, però, que la idea de contagiar-se no només és equivocada, sinó que també perillosa. Kintonga Kiminyo, especialista en malalties infeccioses, explicava al diari britànic The Independent que és un comportament irresponsable perquè no se sap com es pot complicar aquesta malaltia. "És possible que, els que es contagien expressament, tinguin símptomes de covid durant un temps llarg o que es compliquin, tinguin fatiga, tinguin dificultats per respirar o se sentin dèbils", exposava. 

La idea de contagiar-se de coronavirus "està de moda", explicava el director del Centre d'Educació sobre Vacunes de l'Hospital Infantil de Filadèlfia, Paul Offit, a la CNN. Una opinió que comparteix Robert Murphy, director de l'institut Havey per a la Salut Global de la Facultat de Medicina Feinberg de la Universitat Northwestern. "S'ha propagat com el foc", deia també al mateix portal. "Hauries d'estar boig per intentar infectar-te amb això, és com jugar amb dinamita". I és que tenir un cas d'òmicron no és una "grip forta", destacava Murphy. Febre, mal de cos, ganglis limfàtics inflamats, mal de coll, congestió intensa... tot plegat en els casos lleus. Un fet que deixa a les persones que contrauen la malaltia debilitades durant diversos dies. "La gent parla d'òmicron com si fos una grip forta. No ho és", insistia. "És una malaltia que pot ser mortal". 

 

Imatge principal: una persona sosté un test de detecció covid / Unsplash