Barcelona acollirà la XXVIII Conferència de Presidents Autonòmics el pròxim divendres 6 de juny. En l’última cita, que es va celebrar el desembre a Santander, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va oferir la capital catalana per celebrar el següent conclave en un pas més en la seva estratègia de normalitzar recosir. El president espanyol va recollir el guant en aquell moment i ara hi posa data i ubicació: el Palau de Pedralbes. “No trobaran el Govern de Catalunya en el xoc i la confrontació. Sí als espais de cooperació i compromís”, va sostenir el president català durant la reunió. En una roda de premsa posterior, va reconèixer que li faria “il·lusió” que els seus homòlegs “toquessin i veiessin com està Catalunya” i li agradaria “poder enviar un missatge de fraternitat” entre els diversos territoris de l’estat espanyol.  Aquesta setmana, la Moncloa informarà les comunitats autònomes dels detalls de la conferència i, posteriorment, el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica citarà els territoris al comitè preparatori per fixar l’ordre del dia.

📝 Salvador Illa proposa que la pròxima Conferència de Presidents sigui a Barcelona

📝 Moncloa anuncia que la pròxima Conferència de Presidents se celebrarà a Barcelona

 

“Un dels grans encerts durant aquests darrers anys ha estat ser conscients que, si volem que la ciutadania percebi l’Administració General de l’Estat com una administració propera, és important també que surti de Madrid i s’acosti a tots els territoris”, va reivindicar Pedro Sánchez a Santander durant el seu discurs inaugural. La proposta de Barcelona com a seu va ser rebuda amb bons ulls fins i tot per Isabel Díaz Ayuso: “És bo que sigui normal la presència de l’Estat a Catalunya, cosa que no ha passat en els darrers anys”, va sostenir la presidenta de la Comunitat de Madrid.

L’última Conferència de Presidents va tenir quatre temes principals sobre la taula: el finançament autonòmic, la immigració, la crisi de l’habitatge i la manca de personal sanitari. La voluntat inicial de la Moncloa era centrar-la en la problemàtica de l’habitatge, però el PP va acabar forçant Pedro Sánchez a incloure-hi el finançament. De fet, un dels compromisos que va agafar el president espanyol va ser convocar un Consell de Política Fiscal i Financera per condonar part del deute autonòmic.

Serà la cinquena Conferència de Presidents presencial fora de Madrid

De les 26 Conferències de Presidents que hi ha hagut des que José Luis Rodríguez Zapatero les va inaugurar el 2004, només n’hi ha hagut quatre que hagin sigut fora de Madrid. L’última, el passat mes de desembre, va ser a Santander, on la presidenta de Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga, va exercir d’amfitriona. Els altres tres precedents són el març del 2022 a La Palma (per abordar les conseqüències de l’erupció volcànica), el juliol del 2021 a Salamanca i el juliol del 2020 a La Rioja (amb la gestió de la pandèmia i la desescalada sobre de la taula).

La tradició inicial era celebrar-les al Senat, com a cambra de representació territorial: van ser allà el 2004 i el 2005 (amb Pasqual Maragall com a president de la Generalitat), el 2007 i el 2009 (amb José Montilla), el 2012 (amb Artur Mas) i el 2017 (sense Carles Puigdemont). Les següents catorze van ser telemàtiques entre el març i el juny del 2020 arran del confinament pel coronavirus (també va ser-ho la del setembre). El Senat va tornar a acollir les cimeres de l’octubre del 2020 i del desembre del 2021.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!