La paraula immunitat híbrida està agafant cada vegada més força. Es tracta de persones que han passat la covid i que també tenen dues dosis de la vacuna contra el coronavirus. El que està clar, és que "genera una millor resposta immunitària, més potent i no sabem si més duradora": Amb aquestes paraules explicava el concepte el cap del Grup de Virologia i Immunologia d'IrsiCaixa, Julià Blanco, a RAC1. "Sembla que permet tenir uns nivells d'anticossos que són millors que amb la combinació de les dues dosis de la vacuna". Tot i això, insisteix que la immunitat vacunal és suficient per estar protegit.

Què diuen els estudis?

Segons un nou estudi, les vacunes administrades a persones prèviament infectades tenen un recompte d'anticossos més alts per resistir a les noves variants del coronavirus, incloent-hi delta i òmicron. Segons recull la publicació Gulf News, un equip d'investigació suís ha descobert que la immunitat combinada contra la infecció i la vacunació després de les infeccions podria conduir, en última instància, a una immunitat àmplia, també contra noves variants. 

La investigació, publicada medRxiv per un equip dirigit per Meriem Bekliz de la Universitat de Ginebra, demostra que la immunitat d'una infecció prèvia o immunitat derivada d'una infecció, independentment de la variant infectant, el més probable és que "protegeixi poc" contra òmicron. Una afirmació que no és pas nova. De fet, el metge, investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC Salvador Macip ja ho advertia en conversa amb ElNacional.cat: "Veient que l'òmicron s'escapa dels anticossos, una dosi i la infecció tenen molt poca protecció". Així, el metge destacava que caldria tenir "tots els adults amb tres dosis". Ara, aquest nou estudi demostra que la immunitat hibrida ofereix una millor protecció: els anticossos generats per una infecció prèvia i la posterior vacuna contra la covid.

La recerca destaca que les mostres de sang de persones que havien estat prèviament infectades per covid abans de la variant –alfa, beta, gamma i delta– "mostraven una pèrdua significativa de neutralització per a òmicron". La magnitud de la pèrdua de neutralització, destaca el portal, oscil·lava entre 23 i 56,1 vegades, tot i que no ha estat encara revisat. Això suggereix que les persones amb una immunitat derivada d'una infecció, independentment de la variant infectant, es beneficiarien de les vacunes com una "vacuna de reforç". Aquest fet, tal com ressalta l'estudi, reforça la hipòtesi que les vacunes ajuden a  impulsar la generació d'anticossos infectats prèviament. 

Alguns estudis, que recull també RAC1, assenyalen que els nivells d'anticossos neutralitzants amb la immunitat híbrida són unes 100 vegades superiors als que s'obtenen només amb la infecció i unes 25 més que únicament amb la vacuna. 

Contagiar-se expressament?

Davant d'aquesta suposada immunitat híbrida, que tot fa pensar que és força resistent contra les variants del coronavirus, la pregunta que no podia faltar és: 'per què no contagiar-me del coronavirus expressament?'. Tenint en compte que suposadament i amb molts condicionals és considerada més lleu, 'per què no?'.

La idea de contagiar-se amb òmicron "està de moda", explicava el director del Centre d'Educació sobre Vacunes de l'Hospital Infantil de Filadèlfia, Paul Offit, a la CNN. Una opinió que comparteix Robert Murphy, director de l'institut Havey per a la Salut Global de la Facultat de Medicina Feinberg de la Universitat Northwestern. "S'ha propagat com el foc", deia també al mateix portal. "Hauries d'estar boig per intentar infectar-te amb això, és com jugar amb dinamita". 

I és que tenir un cas d'òmicron no és una "grip forta", destacava Murphy. Febre, mal de cos, ganglis linfàtics inflamats, mal de coll, congestió intensa... tot plegat en els casos lleus. Un fet que deixa a les persones que contrauen la malaltia debilitades durant diversos dies. "La gent parla d'òmicron com si fos una grip forta. No ho és", insistia. "És una malaltia que pot ser mortal". 

El doctor insisteix que fins i tot persones sense problemes greus de salut poden patir complicacions greus pel coronavirus. "Tinc en aquest moment un pacient vacunat amb dosis de reforç, de més de 65 anys, sense factors de risc, que està a l'hospital i té dificultats", verbalitzava. És cert que si et contagies de la variant òmicron a diferència de la delta "és menys probable que t'hospitalitzin, menys probable que vagis a la UCI, menys probable que necessitis un respirador i menys probable que moris. I això és cert per tots els grups d'edat", constatava Offit.

Malgrat tot, encara que tot això subjecte a condicionals sembla que pugui ser així, insistia que "això no vol dir que no sigui una malaltia greu". "Simplement, és menys greu, però no tens un 0% de possibilitats de morir. Mai hauries de voler infectar-te".

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari acaba de fer un test d'antígens per a la detecció del coronavirus / Sergi Alcàzar