Aquesta setmana s'han registrat xifres rècord de noves infeccions provocades pel coronavirus. Així, la paraula immunitat híbrida està agafant cada vegada més força. Es tracta de persones que han passat la covid i que també tenen dues dosis de la vacuna contra el coronavirus. Segons un nou estudi, les vacunes administrades a persones prèviament infectades tenen un recompte d'anticossos més alts per resistir a les noves variants del coronavirus, incloent-hi delta i òmicron. Segons recull la publicació Gulf News, un equip d'investigació suís ha descobert que la immunitat combinada contra la infecció i la vacunació després de les infeccions podria conduir, en última instància, a una immunitat àmplia, també contra noves variants. 

En aquest context, davant d'aquesta suposada immunitat híbrida, la pregunta que no podia faltar és: 'per què no contagiar-me del coronavirus expressament?'. Tenint en compte que suposadament i amb molts condicionals és considerada més lleu, 'per què no?'. Algunes xarxes socials van plenes d'esdeveniments o anuncis amb un objectiu clar: el de contagiar-se de coronavirus. Sense anar més lluny, fa uns dies el Departament de Salut de l'Estat de Washington va compartir a través de Twitter un missatge: "Hem rebut notificacions de 'festes de coronavirus' on la gent que no està infectada interactua amb individus que han donat positiu amb la intenció d'infectar-se".

Una idea més que perillosa

Els experts diuen, però, que la idea de contagiar-se no només és equivocada, sinó que també perillosa. Kintonga Kiminyo, especialista en malalties infeccioses, explicava al diari britànic The Independent que és un comportament irresponsable perquè no se sap com es pot complicar aquesta malaltia. "És possible que, els que es contagien expressament, tinguin símptomes de covid durant un temps llarg o que es compliquin, tinguin fatiga, tinguin dificultats per respirar o se sentin dèbils", exposava. 

La idea de contagiar-se de coronavirus "està de moda", explicava el director del Centre d'Educació sobre Vacunes de l'Hospital Infantil de Filadèlfia, Paul Offit, a la CNN. Una opinió que comparteix Robert Murphy, director de l'institut Havey per a la Salut Global de la Facultat de Medicina Feinberg de la Universitat Northwestern. "S'ha propagat com el foc", deia també al mateix portal. "Hauries d'estar boig per intentar infectar-te amb això, és com jugar amb dinamita". 

I és que tenir un cas d'òmicron no és una "grip forta", destacava Murphy. Febre, mal de cos, ganglis limfàtics inflamats, mal de coll, congestió intensa... tot plegat en els casos lleus. Un fet que deixa a les persones que contrauen la malaltia debilitades durant diversos dies. "La gent parla d'òmicron com si fos una grip forta. No ho és", insistia. "És una malaltia que pot ser mortal". 

Cadenes d'infeccions

En aquesta mateixa línia María Victoria San Juan, viròloga que ha desenvolupat la seva carrera a Hospital Universitario Marqués de Valdecilla, explicava a La Vanguardia que "els símptomes d'aquesta nova variant poden ser més lleus, però també poden no ser-ho". I a més, comenta que hi ha una naturalesa canviant. És a dir, el virus evoluciona i sorgeixen mutacions. "Òmicron ha mutat prou per a escapar de les defenses immunitàries de primera línia i per això s'han vist infeccions en persones vacunades".  Ressalta també que cal tenir en compte que no se sap quant dura aquesta immunitat i que "hem de contribuir a no saturar el sistema sanitari". I que, probablement, la persona que decideixi infectar-se podria provocar una cadena d'infeccions. 

En aquesta línia, el doctor Murphy insisteix que fins i tot persones sense problemes greus de salut poden patir complicacions greus pel coronavirus. "Tinc en aquest moment un pacient vacunat amb dosis de reforç, de més de 65 anys, sense factors de risc, que està a l'hospital i té dificultats", verbalitzava. És cert que si et contagies de la variant òmicron a diferència de la delta "és menys probable que t'hospitalitzin, menys probable que vagis a la UCI, menys probable que necessitis un respirador i menys probable que moris. I això és cert per tots els grups d'edat", constatava Offit.

Malgrat tot, encara que tot això subjecte a condicionals sembla que pugui ser així, insistia que "això no vol dir que no sigui una malaltia greu". "Simplement, és menys greu, però no tens un 0% de possibilitats de morir. Mai hauries de voler infectar-te". D'aquesta manera, sembla, doncs, que infectar-se expressament per adquirir immunitat híbrida, no seria la millor manera de protegir-se contra el virus. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari realitza un test de detecció del coronavirus / Europa Press