Encara que a molts els pugui semblar la contrari, l'estiu és una bona època per perdre pes. Ho diu fins a la ciència. Segons un estudi dut a terme per la Facultat de Medicina de la Universitat de Massachusetts i a la Universitat de Geòrgia, la ingesta calòrica disminueix al voltant de 200 calories per dia de mitjana a l'estiu en comparació amb la tardor i l'hivern.

La calor ens torna més inapetents, digerim el menjar més lentament i la sensació de sacietat és més prolongada, per la qual cosa la motivació a l'hora de restringir les calories és més gran. A més, el normal és que quan arriben els mesos de l'estiu s'incrementi l'activitat física i suem més a causa de les altes temperatures. Per tant, es produeix un augment del metabolisme, la capacitat del cos de cremar energia.

Forquilles|Tenidors

Així mateix, normalment a l'estiu incrementem el consum d'aliments saludables. Arriben les fruites de temporada com l'albercoc, la pruna, el gerd, la figa, el préssec, el meló, la síndria... També les verdures com el carbassó, la mongeta tendra, la remolatxa o el tomàquet, que són molt més saboroses. Ve molt més de gust prendre aliments frescos com amanides, pel que és més fàcil seguir adoptar millors hàbits.

La presència de més llum provoca un augment dels nivells de serotonina al nostre cos, un neurotransmissor que té un paper fonamental en la regulació del nostre estat d'ànim. Per tant, és més fàcil que ens sentim motivats, més alegres i que sigui més fàcil complir els reptes.

Aquests són alguns consells per aprimar-se a l'estiu:

Planificar els menús

 

És un pas fonamental. Ara, a més tenim més temps i és més fàcil, per això és necessari agafar llapis i paper i els diumenges, per exemple, elaborar un menú per a tota la setmana que inclogui aliments saludables.

Seguir el mètode del plat

 

Segons Harvard, la millor manera d'aprimar-se és seguir aquest mètode tan fàcil i intuïtiu. Consisteix a dividir en tres parts el plat. En la primera d'elles, que ha d'ocupar la meitat, s'ha d'introduir les verdures i fruites. En la segona part es disposen les proteïnes, preferentment peix, aus i nous i, en menor mesura, carns vermelles. La mesura de referència és el palmell de la mà. I, finalment, els hidrats de carboni, que han d'ocupar el quart de plat restant representant la mida d'un puny: llegums, cereals integrals, arròs, pasta integral i patates.

Amanida estiu

Prendre prou proteïnes

 

De vegades se'ns oblida, perquè es tendeix a consumir més hidrats de carboni, però el cert és que les proteïnes són un nutrient imprescindible per aprimar-se. La quantitat recomanada és d'almenys 0,8 grams per quilogram de pes corporal. Un home de 80 quilos necessitaria un mínim de 65 grams de proteïna per dia, i una tassa de qualsevol tipus de llet té aproximadament 8 grams.