Com ja hem informat aquí, l'ONU ha alertat sobre la importància de canviar la manera que tenim d'alimentar-nos per evitar el canvi climàtic i salvar el planeta.

En un document presentat pel Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, en el qual participen centenars d'experts de tot el món, es recomanen una sèrie de mesures que van encaminades a implementar canvis en l'ús de l'agricultura i en el sistema de producció d'aliments, així com reduir el consum de carn elevat.

Aquests són alguns consells per dur la dieta a terme i contribuir al benestar del planeta. No cal que et facis estrictament vegetarià si no pots ni vols, n'hi ha prou que redueixis el consum de carn.

Si la carn per a tu és una menja a què no estàs disposat a renunciar, tampoc no fa falta que et sentis culpable. Però redueix-ne consum de forma considerable. La carn vermella s'hauria d'ingerir un dia a la setmana a tot estirar, sempre de forma excepcional. I no només pel planeta, també per la teva salut. Consumir-ne massa augmenta el risc de patir càncer i malalties cardiovasculars, sobretot en el cas que la carn sigui processada.

Sushi

Les opcions si decideixes abandonar la carn

Ovolactovegetarians: eviten només la carn de tots els animals i el peix

Pescatarians: mengen peix però no carn

Lactovegetarians: consumeixen productes lactis però no ous.

Ovovegetarians: consumeixen ous però no lactis

Vegans: eviten tots els aliments d'origen animal, inclosa la mel

Crudivegans: prenen aliments vegetals crus

El cert és que les persones que no inclouen la carn en la dieta, tenen beneficis provats per la ciència per a la seva salut

Els qui duen algun tipus de dieta a terme presenten menys sobrepès, tenen un índex de massa corporal (IMC) més baix que els que mengen carn, els seus nivells de colesterol són més saludables i pateixen un menor risc de desenvolupar càncer i malalties cardiovasculars.

Si et decideixes a fer-te vegetarià no oblidis d'aquests consells

Qualsevol que decideixi convertir-se en vegetarià necessita tenir informació sobre la matèria i consultar un especialista, sobretot en el cas de ser una persona menor d'edat, que tingui una patologia o un ancià.

Verdures

Encara que es pot ser vegetarià d'un dia per l'altre, el millor és anar fent un canvi gradual, perquè es converteixi en un estil de vida. Un bon consell és anar reemplaçant gradualment la carn amb més verdures, fruites, llegums i grans sencers. Els experts també aconsellen tenir una dieta variada i reduir la ingesta d'aliments amb alt contingut de sucre i greixos.

Escollir proteïnes vegetals

La carn és un aliment ric en proteïnes, necessàries per al bon funcionament de l'organisme. En el cas de deixar d'incloure-la en la dieta, s'ha de prioritzar la ingesta de proteïnes vegetals: llavors, fruita seca, llegums, quinoa, llavors de xia i soja.

Anar amb compte amb aquests nutrients

Les persones que segueixen una dieta vegetariana haurien de controlar bé els nivells dels següents nutrients i suplementar si és necessari: calci, vitamina D, vitamina B12, ferro i zinc.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat