El canvi climàtic ja fa temps que és una realitat i les mesures per lluitar-hi ni són suficients. Per evitar l'increment de la temperatura del planeta és necessari que la nostra dieta canviï amb una reducció dràstica del consum de carn a favor dels vegetals. D'aquesta manera és necessari apostar per un model de producció menys intensiu amb el sòl.

Les conclusions de l'informe del Panel Internacional pel Canvi Climàtic de la ONU (IPCC) són clares per complir l'Acord de París i que l'augment de la temperatura del planeta no superi els 1,5 graus centígrads. El document, que s'ha publicat aquest dijous, arriba després de conèixer-se que el passat mes de juliol va superar el del 2016 com el mes més càlid dels registres mundials.

patates unsplash

Potenciar aliments d'origen vegetal

A més de reduir l'impacte del sector energètic amb l'eliminació dels combustibles fòssils, els experts de l'IPCC assenyalen que "una millor gestió del sòl pot contribuir a frenar el canvi climàtic, tot i que no és l'única solució". Després de cinc dies de reunions a Ginebra, els científics han ressaltat que l'alimentació juga un paper clau en aquest aspecte. D'aquesta manera, és necessari potenciar els aliments d'origen vegetal, llegums, fruites i verdures. 

Els experts han posat èmfasi amb la sobreexplotació dels recursos com l'aigua, que el 70% es destina a l'agricultura. Així mateix, també s'ha criticat la tala d'arbres i substitució per camps de pastura, que suposa increment de diòxid de nitrogen i metà que s'emet a l'atmosfera. En concret, el 23% dels gasos d'efecte hivernacle emesos per l'home són fruit de l'activitat agrícola. 

vaca unsplash

Una altra dada que també ressalten els experts és la del malbaratament d'aliments. Entre el 25% i el 30% dels aliments acaben a la brossa o fets malbé. És a dir, contribueixen a la despoblació dels boscos i l'esgotament dels recursos però es queden sense consumir, per tant, tot el que ha costat produir-los, no ha servit per a res. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat