En plena pandèmia de la Covid-19, tothom té la mirada posada en el Nadal. Podrem celebrar-lo amb la família? Quants hi podrem ser? Podrem viatjar fora? Mentre les autoritats sanitàries analitzen amb lupa l’evolució de la situació epidemiològica i estan amatents al nombre d’ingressats als hospitals, l’investigador del CSIC expert en vacunes, Vicente Larraga, aconsella que el millor que es pot fer per evitar contagiar familiars durant les festes de Nadal és autoconfinar-se uns dies abans.

Larraga, en declaracions a la Cadena SER, recomana que per reduir al màxim la possibilitat de contagis el més responsable seria autoconfinar-se almenys deu dies abans de tenir contacte amb familiars que no formen part del grup bombolla. Aquesta mesura és especialment recomanable per aquelles persones que estiguin pensant a viatjar a les seves poblacions d’origen per passar el Nadal en família.  D’aquesta manera un pot estar segur que no els contagiarà. “Seria amor pràctic”, ha destacat Larraga. Aquest és un els consells que dona l’Institut Koch de Berlín, institució responsable  de coordinar la lluita contra la pandèmia a Alemanya.

Pendents de les restriccions

A hores d'ara encara no se sap quines seran les restriccions vigents durant les festes de Nadal, si bé les autoritats sanitàries ja han alertat que “hauran de ser diferents”. Així, mentre el Govern proposa ampliar les trobades a deu persones de dos grups bombolla sempre que ho permeti la situació epidemiològica, el govern espanyol està per mantenir en nombre en sis.

En aquesta qüestió Larraga, que lidera el grup de CSIC que treballa per desenvolupar una vacuna contra la Covid-19, ho té molt clar. “Jo em quedaria en sis, i això no és una subhasta”, ha afirmat, col·locant-se al costat del govern espanyol.

Toc de queda

El Govern preveu que el 21 de desembre s’aixequi el confinament perimetral comarcal, de manera que els ciutadans es puguin desplaçar per tot Catalunya. No està clar si s’aixecarà el confinament perimetral de Catalunya. Una de les restriccions que si estarà en vigor és el toc de queda, encara que les autoritats sanitàries no es tanquen a flexibilitzar-lo els dies festius, tal com ha confirmat el secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon.

Imatge principal, una taula per un àpat de Nadal preparada per a sis persones / Efe