Quan dijous passat la Generalitat va presentar el seu pla de desescalada a dos mesos vista, el cap dels catalans va començar a fer els números. Sobre el paper, l'itinerari de reobertura previst a Catalunya implicaria que per Nadal i Cap d'Any només podrà haver-hi àpats de fins a 10 persones i allargar-se, com a molt fins les 10 de la nit. Això, però, podria canviar. El Govern estudia flexibilitzar les restriccions per aquelles dues dates tan assenyalades "si les dades epidemiològiques ho permeten". 

El mateix dia que des de la Moncloa el ministre de Sanitat ha anunciat que proposa retardar fins la una de la matinada el toc de queda els dies 24 i 31 de desembre amb reunions de màxim sis persones, la portaveu del Govern de la Generalitat ha avançat que seran "sensibles" a aquelles dates. "És evident que són dues dates especials", ha admès.

El govern català s'ha compromès a través de la seva portaveu a treballar perquè aquests dos festius puguin celebrar-se "de manera diferent" a la que preveu el pla de desescalada inicialment previst en quatre fases. En aquest sentit ha apuntat que la mesura plantejada pel ministre Illa és només "un esborrany" que analitzaran, però ha subratllat que Catalunya té les competències "per prendre les pròpies decisions". 

Sortir del municipi per la Puríssima

El decret de desescalada preveu que cadascun dels quatre trams establerts duri com a mínim 14 dies. Això voldria dir que el canvi de la primera a la segona fase -quan el confinament de cap de setmana passarà de ser municipal a comarcal- seria enmig del pont de la Puríssima

Aquell cap de setmana, un dels festius comercials per excel·lència de la campanya prenadalenca, és clau tant per l'evolució de la situació sanitària com també per l'activitat econòmica d'àmbits tan diversos com el comerç, la restauració o les pistes d'esquí. D'aquí que el Govern també es plantegi la possibilitat d'avançar el canvi d'etapa a l'inici del cap de setmana, i no en ple pont com tocaria. 

Com a mínim fins al 18 de gener

El full de ruta dissenyat preveu 4 etapes que, com a mínim, duren 15 dies cadascuna. Es podrà avançar sempre que la RT estigui per sota d'1. Això vol dir que com a molt aviat s'acabaria la quarta fase ja l'any que ve, al voltant del 18 de gener.

L'objectiu últim, amb el qual es donarà per superada la segona onada, es basa en tres números: la RT, el nombre de contagiats al dia i l'ocupació dels llits d'UCI. La situació òptima és que la RT estigui per sota d'1, cosa que ara mateix es compleix; que el nombre de contagis sigui com a molt de 1.000 al dia, ara n'hi ha uns 2.000; i que hi hagi un màxim de 300 pacients Covid a l'UCI, actualment són més de 500. 

El Govern és conscient que no pot "posar un policia a cada casa". En aquests termes va expressar-se el vicepresident Aragonès, que va fer una crida a la "responsabilitat individual" dels ciutadans. Ha convidat a no fer trampes, perquè "al virus no se'l pot enganyar".