El brou d'ossos és una recepta antiquíssima que s'ha utilitzat en diferents cultures i que en els últims anys s'ha tornat molt popular, sens dubte pels beneficis que comporta la seva ingesta. S'elabora bullint a foc lent els ossos i el teixit connectiu dels animals i es pot fer a partir de gairebé qualsevol animal: porc, vedella, vedella, gall dindi, be, cérvol, pollastre o peix. També es pot utilitzar la medul·la òssia i alguns teixits connectius com els peus, peülles, becs, lletons o aletes.

Una recepta fàcil de posar en pràctica és la que porta introduir en una olla gran quatre litres d'aigua, amb un quilo o dos d'ossos d'animals i dues cullerades de vinagre de poma. A més, es pot afegir sal i pebre o herbes aromàtiques, com la menta, el llorer o el romaní. Una altra opció és utilitzar verdures, com a bledes, espinacs, porros, pastanagues, kale, col o carbassons tallats a trossos. S'ha de fer a foc lent, entre 12 a 24 hores. Com més es cuini, millor gust tindrà i més nutritiu serà. Una vegada refredat, es cola i i es tiren els sòlids.

Cuinant brouA l'hora de fer un brou d'ossos, les verdures també poden tenir un paper protagonista

A continuació veurem els principals beneficis que reporta a la salut.

Conté moltes vitamines i minerals

Els brous d'ossos són molt nutritius. Els ossos d'animals són rics en calci, magnesi, potassi, fòsfor i altres oligoelements, els mateixos minerals necessaris per construir i enfortir els ossos. Per la seva banda, les espines de peix contenen iode, que és essencial per una funció i metabolisme saludables de la tiroide.

El teixit connectiu li proporciona glucosamina i condroitina, compostos naturals que es troben al cartílag i que se sap que enforteixen les articulacions i la medul·la òssia proporciona vitamina A, vitamina K2, minerals com a zinc, ferro, bor, manganès i seleni, així com a àcids grassos omega 3 i omega 6. També proporciona col·lagen, que es converteix en gelatina quan es cuina i produeix diversos aminoàcids importants. A mesura que els ingredients bullen a foc lent, els seus nutrients s'alliberen a l'aigua en una forma que el cos pot absorbir fàcilment.

Millora la digestió

El brou d'ossos no només és fàcil de digerir, sinó que també ajuda en la digestió d'altres aliments. A més, s'ha demostrat que protegeix i cura el revestiment mucós del tracte digestiu. Un aminoàcid en la gelatina anomenat glutamina ajuda a mantenir la funció de la paret intestinal i se sap que prevé la permeabilitat intestinal, una patologia associada amb diverses malalties cròniques.

Malestar estomacalUn dels beneficis que ofereix el brou d'ossos és millorar la digestió

Combat la inflamació crònica

Els aminoàcids que es troben al brou d'ossos, incloses la glicina i l'arginina, tenen forts efectes antiinflamatoris i a més, milloren la salut de les articulacions. De fet són fonamentals per elaborar el col·lagen, la principal proteïna que es troba a ossos, tendons i lligaments.

Poden ajudar en les dietes per baixar pes

El brou d'ossos sol ser molt baix en calories, però és molt saciant, sobretot si es pren calent. Aquest és un dels motius pel qual se sol recomanar la seva ingesta en les dietes de control de pes, perquè a més aporta una gran quantitat de nutrients.