L'osteopènia és una patologia que consisteix en una disminució de la densitat mineral òssia i que es considera com a precursora de l'osteoporosi. Tradicionalment, aquestes dues afeccions han estat més relacionades amb la dona, especialment a partir dels 40 anys, però un nou estudi publicat a The Journal of the American Osteopathic Association ha alertat que, al contrari del que es pensava, existeixen més homes de mitjana edat que dones que poden patir-la.

L'estudi

En la investigació, es va analitzar la densitat mineral òssia al coll i els malucs d'homes i dones adults d'entre 35 i 50 anys. Els participants van ser examinats per rajos X per determinar si mostraven signes de baixa densitat òssia, un dels factors de l'osteopènia. També van completar un qüestionari que va avaluar altres factors de risc, inclosa la ingesta de calci i el nombre d'hores per setmana que feien exercici. Entre els participants de l'estudi, els investigadors van trobar que el 28 per cent dels homes i el 26 per cent de les dones van mostrar signes significatius d'osteopènia. La diferència no és gaire significativa, però tenint en compte que sempre s'ha associat més a la població femenina, sí que ha cridat l'atenció dels experts.

Quant a les raons que poden explicar aquesta incidència en els homes, els científics expliquen que un nivell de testosterona baix és un risc, igual com el tabac i altres toxines, inclòs l'excés d'alcohol, la mala nutrició i la falta d'exercici. En el cas de les dones, un dèficit d'estrògens també està relacionat amb una incidència més important d'aquesta patologia.

L'important, segons els investigadors, és que els homes prenguin consciència que el deteriorament de la salut òssia no és específic de les dones. "Hi ha moltes malalties o trastorns que no són específics del gènere i que també afecten la salut òssia, com la malaltia de Cushing, l'hiperparatiroïdisme o l'hipertiroïdisme i la falta de consciència sobre això és un factor important de risc".

Com prevenir-la

Com assenyalen els experts, la prevenció consisteix a evitar els factors de risc modificables. No fumar i no beure, principalment. La dieta juga també un paper fonamental. Hi ha aliments rics en calci que s'haurien d'incloure en l'alimentació de manera regular. A més dels productes lactis, els espinacs, les ametlles, el sèsam o el kale són alguns exemples. També són molt adequats els aliments rics en àcids omega 3, que influeixen en el metabolisme ossi: el salmó (preferiblement salvatge), les sardines, els seitons, el verat, les nous o l'oli de lli. La carn és la principal font de col·lagen, la proteïna de la qual estan majoritàriament formats els ossos. Cal controlar la ingesta de carn vermella, però la d'aus com el pollastre o el gall dindi es pot consumir diversos dies a la setmana.

L'exercici físic també és fonamental per prevenir l'osteopènia i l'osteoporosi. Les activitats amb pes són molt recomanables, tant amb el mateix cos com amb aparells o peses. Caminar, ballar, muntar en bicicleta i nedar són altres de les principals recomanacions dels metges.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat