Al llarg de la vida, es poden presentar diferents situacions que ens produeixen un estrès excessiu, un trauma o un sentiment de tristesa o depressió. En aquestes ocasions, a més d'un possible tractament farmacològic si és necessari, pot ser aconsellable realitzar una teràpia psicològica.

Es tracta d'una eina de caràcter científic, avalada per la investigació, l'objectiu de la qual és ajudar les persones a afrontar i superar els seus problemes de salut mental. Es realitza amb l'ajuda d'un professional i està encaminada que el pacient trobi en si mateix els recursos per afrontar l'adversitat que té per davant.

Dona tristaMalgrat que molta gent és reticent a posar-se en mans d'especialistes, les teràpies són molt beneficioses

Aquests són alguns dels casos en els quals està recomanada.

Problemes d'addicció

El consum de substàncies, sigui alcohol, tabac drogues, requereix en la major part de les ocasions l'ajuda professional. El mateix passa amb els comportaments com la ludopatia o les addiccions al menjar o el sexe. Un psicòleg pot ajudar a abordar tant el comportament problemàtic com l'arrel d'aquest, sigui l'estrès, la depressió o les experiències de la infantesa.

Ansietat, estrès i depressió

Tenir una mica d'estrès i ansietat forma part de la normalitat. Però quan es converteix en problema i no permet a la persona portar una vida normal, llavors s'ha de realitzar algun tipus de teràpia per controlar aquestes emocions i trobar la veritable causa que les provoca. En el cas de la depressió, pot resultar determinant per sortir del pou en què les persones se submergeixen quan pateixen aquesta patologia.

Fòbies

Una fòbia és una por intensa i irracional davant de situacions concretes o objectes, des de sortir a l'exterior (agorafòbia) fins a les aranyes (aracnofòbia), per citar dos exemples. Acostumen a aparèixer en la infantesa o adolescència –algunes tenen components hereditaris– i segueixen  durant la vida adulta. En algunes ocasions poden interferir greument amb la vida normal de les persones, per la qual cosa és aconsellable tractar-les mitjançant teràpia psicològica. Se solen utilitzar tècniques com la teràpia d'exposició gradual i la conversacional per ajudar a enfrontar-se amb la por.

Objectius i metes

Les teràpies no només ajuden a enfrontar-se a problemes, també poden ser una bona eina per planificar una carrera|cursa professional o establir objectius i metes en la vida d'una persona. En aquest cas es tractaria d'un enfocament proactiu i permet enfrontar-se als reptes en millors condicions.

ObjectiusLes teràpies també són recomanables per aconseguir assolir els objectius personals i professionals

Malalties cròniques

Qualsevol malaltia greu, ja sigui la pròpia o la d'un ésser estimat, pot ser devastadora. S'experimenten una varietat d'emocions, des de l'enuig i la negació fins a la tristesa i la solitud. Una teràpia adequada pot ajudar molt en aquestes situacions, per suportar les emocions i els símptomes causats per la malaltia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat