Les proteïnes són un nutrient absolutament necessari en la nostra dieta. El problema sorgeix quan prenen més proteïnes de les que són estrictament necessàries i, a causa del constant augment del consum de carn i altres derivats, a molts sectors de la població això és el que passa. A més, està el fet de la proliferació de dietes d'aprimament en les quals es promou l'increment del seu consum, al mateix temps que es restringeix dràsticament el dels carbohidrats per aconseguir l'objectiu de perdre pes.

Pollastre

Doncs bé, un nou estudi realitzat per científics de la Universitat de Purdue ha demostrat que menjar més proteïnes al dia del recomanable només en beneficia uns quants: aquells que perden pes activament en reduir calories o aquells que entrenen amb força per desenvolupar més massa muscular magra. Aquest estudi també afirma que la quantitat diària recomanada de 0,8 grams de proteïna per quilogram de pes corporal per dia és adequada per a la majoria de les persones, però no s'hauria de superar per part de la població en general.

En altres paraules, els adults només poden beneficiar-se d'una ingesta de proteïnes moderadament més alta quan intenten canviar la seva composició corporal a propòsit, bé sigui per aprimar-se o muscular-se, però no en la resta de la població, que no fa més que augmentar el seu consum sense tenir en compte les conseqüències que pot tenir per a la seva salut.

De fet, quan les persones es troben en un estat metabòlic neutre, sense perdre pes ni incrementar els seus músculs, menjar més proteïnes no influeix de manera diferent en la seva composició corporal, inclosa la massa magra. I això és important perquè hi ha molt estímul i publicitat perquè tota la població en general prengui dietes altes en proteïnes i consumeixi productes com batuts o barretes altes en aquest nutrient com un reclam per millorar la seva salut i el seu estat físic.

Llet

L'Escola de Medicina de Harvard ha estat una de les institucions a nivell mundial que més ha estudiat com ha de ser una dieta equilibrada, així com la quantitat necessària de nutrients que són necessaris en cada ingesta per complir els requeriments del nostre organisme. Tot això ho ha plasmat en el conegut Mètode del Plat, un model avalat científicament que restringeix el consum de proteïnes a un quart d'un plat en cada un dels menjars.

Quant al tipus de proteïnes, Harvard recomana la ingesta de peix, pollastre, llegums i nous, que són fonts de proteïnes saludables i versàtils – poden ser barrejades en amanides, i combinen bé amb vegetals en un plat. Alhora, subratlla la necessitat de limitar el consum de carns vermelles, així com evitar les carns processades i els embotits, l'abús dels quals pot tenir conseqüències nocives per a la nostra salut.