Les autoritats sanitàries han identificat una nova variant de la covid, actualment anomenada "centaurus" o BA.2.75. S'ha descobert a l'Índia, tal com ha confirmat aquest dimecres l'Organització Mundial de la Salut (OMS). "En països com l'Índia, una nova soca de BA.2.75 (omicron) ha estat detectada i l'estem vigilant", ha informat en roda de premsa el director general de la institució, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Dins d'aquesta preocupant situació, encara es poden trobar bones notícies. Per exemple, l'OMS ha valorat l'estratègia de vacunació del Departament de Salut efectuada durant la pandèmia de la covid a Catalunya. L'Organizació Mundial de la Salut en concret ha subratllat la rapidesa amb la qual s'ha replantejat la situació.

Tornant al cas de la nova soca, encara no està ben clar quins són els símptomes de la nova variant d'òmicron: la doctora de l'OMS Soumya Swaminathan ha explicat en un recent vídeo que "encara és massa aviat per saber si la subvariant té propietats d'invasió immune addicional o si és més greu clínicament". Sigui com sigui, es tracta d'una evolució de BA.2 o òmicron sigil·losa, que va arribar a ser majoritària i que ara ha estat substituïda per BA.4 i BA.5.

De moment, sembla que és més transmissible. BA.2.75 ja s'ha detectat a una desena de països, com al Japó, Alemanya, al Regne Unit, al Canadà, als Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda. Sembla que encara no ha arribat ni a Catalunya ni a Espanya, però qui sap si pot arribar en els pròxims dies. En qualsevol cas, el mitjà The Indian Express va ser el primer a informar d'aquesta variant i va recollir que "té un avantatge de creixement del 18% sobre les altres subvariants d'òmicron que circulen actualment". Això vol dir que pot ser cinc vegades més transmissible. El text precisa que les seves mutacions li atorguen una millor capacitat per esquivar anticossos, així com d'adherir-se a les cèl·lules humanes. Tot això pot resultar en una infectivitat més alta, fins i tot entre aquelles persones contagiades prèviament (reinfecció) o que tenen la pauta completa de vacunació.

El Ministeri de Sanitat de Nova Zelanda ja ha emès un comunicat sobre la nova soca, on especifica que "no hi ha evidència que BA.2.75 requereixi un canvi en els entorns de salut pública ja existents per gestionar altres variants d'òmicron". "Les evidències sobre la seva transmissibilitat, evasió immune i gravetat encara són preliminars i emergents", afegeix. Tot i això, admeten que "BA.2.75 té algunes característiques que sembla que poden millorar la seva capacitat per evadir la immunitat, similar a les subvariants òmicron BA.4 i BA.5". En aquest sentit, conclou: "No hi ha evidència actual que condueixi a una malaltia greu, tot i que l'avaluació de l'evidència està en una fase molt primerenca".

La nova variant de la covid presenta vuit mutacions

Entre altres experts, el científic Gorka Orive de la Universitat del País Basc (UPV/EHU) ha explicat a xarxes socials que "la subvariant BA.2.75 presenta fins a vuit mutacions addicionals respecte de BA.5, un impacte que ha de ser estudiat tant el que es refereix a la seva inefectivitat com evasió immunitària". En aquesta línia també s'expressava Swaminathan: "Encara hi ha poques seqüències disponibles per analitzar, però aquesta subvariant sembla tenir algunes mutacions en el domini d'unió de la recepció de la proteïna de l'espiga. Així que, òbviament, aquesta és una part clau del virus que s'uneix al receptor humà. Hem de vigilar-ho". En un fil de Twitter, el viròleg Tom Peacock (del departament de malalties infeccioses de l'Imperial College de Londres) afegeix que és "possible" que el creixement de la nova soca "xoqui amb la paret invasiva de BA.5 i s'aturi".

Com és una subvariant de BA.2 o òmicron sigil·losa, és adient recordar que el Ministeri de Sanitat espanyol ja va avisar que no presentava grans diferències respecte al risc d'hospitalització i malaltia greu. "L'efecte sobre l'impacte es considera molt baix per a la població general i moderat per a població vulnerable (incloses les persones no vacunades ni convalescents)", afegia la nota. De fet, "en conjunt, el risc associat a aquest llinatge es considera baix per a la població general i moderat per a la població vulnerable", especificava.