Els contagis de coronavirus creixen a Catalunya, fet que es tradueix en un augment de la pressió al sistema sanitari, segons alerta el Consell Científic Assessor de la Covid. Per tal de pal·liar els efectes d'aquest augment de la pressió sanitària, els experts que conforma el Consell demanen insistir a portar la mascareta en els llocs on és obligatòria com instal·lacions sanitàries, transport públic i farmàcies. En aquest context, el Consell ha reclamat a Salut que parli "clarament" de la setena onada i que reforci la comunicació de tot el que se'n deriva durant l'estiu.

El darrer document de consideracions de la situació epidemiològica del Consell alerta de l'augment de la pressió al sistema sanitari. Els experts constaten que l'augment dels contagis ve motivat per un creixement de les interaccions socials i l'aparició de noves subvariants. Malgrat que hi ha un augment de caos, per ara, s'està notant en l'atenció primària i no pas en un augment d'ingressos a les UCI i morts. 

Que l'impacte de la setena onada fa apuntar als experts que a  l'estiu podrien fer augmentar "considerablement" els indicadors i saturar el sistema sanitari. Ha recordat també que aquest ja es torba sobrecarregat actualment per l'elevat nombre de baixes per covid entre els professionals sanitaris. 

Recomanacions al Govern 

Des del Consell es recomana al Govern adequar la comunicació a la ciutadania per tal de transmetre correctament que la immunitat de grup "no serà efectiva" per mantenir la incidència de la infecció per sota dels nivells desitjables. Just per això, insisteixen en la necessitat de mantenir i potenciar les mesures de protecció individual de forma continuada, com és l'ús de la mascareta on es requereix. 

A més, també es remarca que cal insistir a la població que es posi les dosis de record, ja que una part important d'aquesta no té tota la pauta de record. En la mateixa línia, es planteja avançar la quarta dosi als més vulnerables. Sobre aquest col·lectiu, es recomana la seva protecció a través de reduir els contactes directes o indirectes que puguin suposar un risc., evitar aglomeracions o millorar la ventilació en espais interiors. 

Nou sistema de baixes

El Departament de Salut ha posat en marxa aquest dimecres un sistema  telemàtic perquè els positius en covid puguin agafar la baixa laboral a través de LaMevaSalut. Per poder obtenir la baixa s'haurà d'omplir un formulari online exposant els símptomes que es tenen i un metge de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) revisarà el document i concedirà la baixa, que serà notificada al pacient el mateix dia per SMS o per mail. Amb aquest sistema no caldrà presentar un test positiu.