Els experts adverteixen que la tardor serà calenta, epidemiològicament parlant. El fantasma de la covid plana arreu i, amb l'arribada de l'estiu i les mutacions de la covid que provoquen noves variants, es palpen canvis en negatiu. Quique Bassat, pediatra, epidemiòleg i investigador del Barcelona Institute for Global Health: "Si fas un sopar i abans s'infectaven 4 o 5 persones amb aquesta variant se n'infectaran 14 o 15", constata en declaracions a Aquí Catalunya de Ser Catalunya.

"El que no estigui vacunat, amb aquesta variant pot agafar una malaltia molt greu"

Així doncs, analitzant el present, Bassat subratlla que "les condicions climatològiques preveuen menys riscos, però els models matemàtics preveuen que d'aquí a dues o tres setmanes assolirem el pic de contagis. Tots els anys quan arriba l'estiu estem més contents perquè fem més activitats a l'exterior, però també coincideix amb les vacances dels sanitaris. Estem millor del que ens pensem, però portem més de dos anys sense vacances i hem de preveure el que pugui venir". Per això, una altra vegada, la importància de la vacuna: "Un quadre clínic afecta de forma lleu els vacunats. Però sí, estan augmentant els ingressos hospitalaris i lleugerament els d'UCI. Aquests responen a una fracció petita que requereixen aquesta mena d'atencions, com la gent gran o amb patologia prèvia", argumenta Bassat i conclou: "La variant del virus no és més lleu, sinó que ara estem més protegits. El que no estigui vacunat i agafi aquesta variant pot tenir una malaltia molt greu.

Cal preparar-se per la tardor

En paral·lel, les farmacèutiques també es preparen. A tall d'exemple, l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units, la FDA, no exigirà a les empreses que enviïn dades d'assaigs clínics sobre vacunes contra la covid modificades per protegir-se de les versions BA.4 i BA.5 d'Omicron per autoritzar aquestes injeccions. El doctor Peter Marks, cap del Centre d'Avaluació i Recerca de Biològics de l'agència, va dir a l'agència Reuters que es basarà en les dades d'assaigs clínics que els fabricants de vacunes han realitzat amb vacunes dissenyades per combatre el llinatge BA.1, així com les dades de fabricació, per a emergències. D'aquesta manera, la FDA urgeix als laboratoris per redissenyar les vacunes actuals i adaptar-les en temps rècord de cara a la tardor. 

Cal recordar que el Govern també ha llançat un avís. El Departament de Salut, en línia del que havien anat demanant els experts i els científics, ha proposat al Ministeri de Sanitat que estudiï avançar la quarta dosi de la vacuna contra la covid als majors de 80 anys, quelcom que fins ara estava reservat als immunodeprimits. Així ho ha explicat el conseller del ram Josep Maria Argimon, que ha detallat que el que han demanat a la Comissió de Salut Pública que revalori la possibilitat d'administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu abans de la tardor per més protecció.