La covid ja no ocupa titulars, però no ha desaparegut de les nostres vides. Les subvariants BA.4 i BA.5 d'òmicron han impactat amb força, un fet que explicaria l'augment de casos en les últimes setmanes. Segons haurien dit diversos experts, aquestes subvariants tenen capacitat de reinfectar als qui ja hagin passat el virus. Tal com recullen alguns experts, aquesta onada de juny podria ser considerada una onada silenciosa. Silenciosa perquè no hi ha un focus d'atenció com en les anteriors. Cal recordar que el Ministeri de Sanitat ja no fa tests massius, ni tampoc hi ha un diagnòstic, ja que es va abandonar a finals de març. Els casos, però, continuen pujant. 

Aquestes noves subvariants tenen una particularitat important o, si més no, notòria. D'aquesta manera, BA.4 i la BA.5 tenen més capacitat de transmetre's, fins i tot, en persones que han passat la malaltia recentment. Tot i l'augment de casos, encara no s'ha parlat de setena onada. La sisena onada es va produir entre desembre i gener, amb la gran explosió de casos d'òmicron. Hi ha una mica de confusió per si aquesta podria ser considerada la setena o vuitena onada. Segons assenyala El País, alguns experts ja van catalogar de setena onada el repunt de casos que hi va haver el mes d'abril. Fet que provocaria que aquesta fos la vuitena onada. Altres, però, constaten que la setena onada, podria ser aquesta. És difícil mesurar l'impacte d'aquesta nova onada perquè des del mes de març ja no es fan tests massius. Només se'n fan en casos concrets i en majors de 60 anys. Això fa que sigui complex veure la incidència de la pandèmia en diferents grups d'edat. 

Quines són les variants BA.4 i la BA.5?

Els casos que s'estan reportant ara, estarien produïts per aquestes subvariants d'òmicron. La variant que va provocar la sisena onada ja hauria evolucionat. Segons el darrer informe de Sanitat, no deixen de créixer i ja representen entre el 19,2% i el 76,3% dels contagis, en funció de la regió.  Aquestes subvariants sembla que podrien ser més contagioses que la mateixa òmicron, que ja era molt més transmissible que la delta, que al seu temps ja ho era més que les anteriors. El que podria fer-les més intenses és que, amb el que se'n sap fins ara d'aquestes variants, podrien burlar els anticossos produïts per la infecció natural i per les vacunes. Per això, no es descarten els casos de reinfecció. Malgrat l'augment de casos, aquesta nova subvariant no sembla més greu que les anteriors. Les vacunes continuen mostrant un nivell alt de protecció per evitar casos greus i morts. Tot i això, cal posar de manifest que quan pugen els casos, també pugen les hospitalitzacions i els ingressos a les UCI.

taxa d'ingressos hospitalaris covid captura
Situació als hospitals de Catalunya. Ingressos per covid per diferents franges d'edat / Salut 

Símptomes de les variants BA.4 i la BA.5

Els símptomes que s'han notificat fins ara són els típics de la covid: mal de cap, de coll, cansament, febre, mocs, tos... Alguns experts, com el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas, ha destacat a Twitter que el problema d'aquesta nova onada a Catalunya "no és tant el nombre de gent que necessita hospitalització, sinó la manca de personal sanitari que no pot ajudar perquè s'ha infectat". En aquest sentit, destaca que "no tenim prou efectius" i que això "complica la situació". 

Per altra banda, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, destacava fa tres dies que la incidència de la covid és alta. Hi ha més ingressos a planta, però tal com especificava, es tractaria de gent gran amb altres malalties, i a més, hi ha un estrès sobre el sistema sanitari. "Falta personal i hi ha molta demanda". Ja en aquest sentit, advertia "setmanes complicades". 

En aquest context, caldrà seguir de ben a prop l'evolució de la pandèmia. 

 

 

Imatge principal: interior d'un hospital amb pacients amb coronavirus / Efe