Les vacunes de Pfizer i Moderna es poden tornar a congelar sense perdre eficàcia, segons un estudi publicat a la revista Vaccines aquest dilluns. La recerca, liderada per l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), concreta que les injeccions basades en ARN missatger (ARNm) es poden tornar a congelar sense que perdin la seva capacitat per immunitzar contra la covid-19. Aquesta troballa d'investigadors catalans pot ajudar a impulsar la campanya de vacunació mundial. És a dir, pot suposar un pas molt important en l'avenç de la vacunació a tot el món perquè facilita la manipulació i transport de les vacunes ja preparades, alhora que redueix la infraestructura necessària als països receptors. En especial, en aquells països en vies de desenvolupament.

Per comprovar si aquestes vacunes es podien tornar a congelar una vegada s'havien preparat les xeringues per a la seva administració, els investigadors van utilitzar restes descartades (però manipulades segons les especificacions). Una part d'aquestes restes es va injectar en ratolins de laboratori en les condicions habituals i recomanades pels fabricants, però una altra es va congelar a -20 °C durant un mes (abans de la seva administració). A més, un tercer grup es va congelar a -80 °C durant el mateix període. En tots els casos, els animals van desenvolupar la mateixa resposta immunitària contra la covid-19, sense efectes secundaris. També es van fer anàlisis d'estabilitat de l'ARNm, amb resultats totalment normals.

Evitar la pèrdua innecessària de vacunes

Tot plegat "pot suposar un enorme avenç, permetent maximitzar la potencialitat de tots els vials reconstituïts i minimitzar el seu malbaratament", d'acord amb l'autor principal de l'estudi i director de l'Àrea del Medicament de l'Hospital del Mar, el doctor Santi Grau. Dades de l'OMS mostren com entre Europa i el Japó s'han perdut 240 milions de dosis i una part de les enviades als països en desenvolupament dins la iniciativa COVAX no s'ha pogut aprofitar per problemes de caducitat, cosa que provoca grans desigualtats en la cobertura vacunal: en els països desenvolupats, frega el 70%; però en els menys afavorits no supera el 12%. "Per aquest motiu, simplificar la seva preparació continua sent un repte per evitar la pèrdua innecessària de dosis", segons el doctor Grau.

L'opció de congelar de nou els vials pot permetre realitzar la manipulació de les vacunes al país emissor, congelar les xeringues i enviar-les a la destinació per a la seva utilització immediata, sense necessitat d'una gran infraestructura per fer-ho. La durada d'aquesta pràctica és d'un mes, com a mínim. "La manipulació i la tornada a congelar de les vacunes Cominarty, de Pfizer BioNTech, i Spikevax, de Moderna, no degrada l’ARN missatger, i les seves qualitats són les mateixes en les tres condicions d’experimentació avaluades", explica la signant del treball i investigadora del Programa de Recerca Clínica Translacional de l'IMIM, la doctora Giulana Magri. I afegeix que "les vacunes exposades a aquestes diferents condicions revelen que la resposta immunitària obtinguda en els ratolins no varia per la seva exposició a aquestes condicions de manipulació i congelació".

Obrir la porta a canvis en la gestió de les vacunes

L'autor principal de l'estudi i coordinador del Grup de Recerca en Neurofarmacologia-Neurophar de la UPF, el doctor Rafael Maldonado, apunta al fet que "tampoc es van detectar efectes secundaris destacables en els animals que van rebre les mostres manipulades en condicions diferents de les indicades pels fabricants en relació amb la possibilitat de tornar-les a congelar". Això pot obrir la porta "a canvis a les recomanacions d’emmagatzematge i manipulació de les vacunes d’ARNm contra la covid-19". L'autora de l’estudi i investigadora sènior del Grup de Recerca en Neurofarmacologia-Neurophar de la UPF, la doctora Elena Martín García, comenta que "a més, l’estudi té un valor translacional, ja que les dosis de vacuna que vam administrar als ratolins es van escollir imitant les condicions de la pràctica clínica humana per a la vacunació amb Cominarty i Spikevax".

Les conclusions poden ser aplicables a altres tipus de vacunes, tal com explica la cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital del Mar i signant del treball, Olivia Ferrández: "La possibilitat de tornar a congelar les vacunes d’ARNm contra la covid-19 ja preparades per a la seva administració en xeringues facilita superar les limitacions de les infraestructures per les campanyes de vacunació dels països amb rendes baixes i mitjanes". També pot facilitar la seva distribució tant a grans ciutats com a àrees rurals. L’equip que ha desenvolupat aquest treball havia demostrat en un treball anterior que aquestes vacunes, preparades prèviament en xeringues per a l’administració es podien transportar a temperatura ambient i amb unes condicions màximes de seguretat durant, com a mínim, tres hores.