Després de tres dies consecutius amb un increment de nous contagis, avui s'ha vist una baixada. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut d'aquest divendres, hi hauria un total de 2.172 nous infectats per coronavirus, davant dels 2.501 d'ahir, els 2.124 de dimecres i els 2.051 de dimarts. La xifra total ja arriba als 327.517. Pel que fa al nombre de morts, baixa respecte als de dimecres. Les últimes xifres registren 71 noves víctimes mortals –davant de les 50 d'ahir, les 68 de dimecres i de dimarts, les 52 de dilluns i les 67 de diumenge— i el nombre total des de l'inici de la pandèmia ja és de 15.389.

El risc de rebrot també registra una baixada i se situa en 353, respecte al 381 de dijous i el 390 de dimecres. Pel que fa a l'índex de contagi (Rt) la tendència es manté igual en els últims quatre dies. Diumenge era de 0,80, dilluns de 0,78 i ara és de 0,76. És a dir, cada 100 persones en contagien 76.

Els ingressos a l'hospital, però, sí que continuen baixant. Aquest divendres hi ha 2.194 pacients ingressats als hospitals catalans, 106 menys respecte a la xifra d'ahir. Del total de pacients ingressats, 539 estan a l'UCI, 14 menys respecte a les dades de dijous.

Dilluns es posa en marxa el pla de reobertura 

Després de dies i setmanes d'incertesa, finalment el Govern ha donat a conèixer el pla de desescalada amb la millora de les dades diàries del coronavirus. Aquest nou pla entrarà en vigor a partir del pròxim dilluns 23 de novembre i permetrà, entre altres coses, que bars i restaurants obrin fins a les 21.30 hores. A més, les terrasses podran omplir-se sense límit amb un màxim de quatre persones i l'aforament a l'interior serà del 30%.

La cultura també tornarà als escenaris. Cinemes, teatres, auditoris i sales de concert podran obrir amb el 50% de l'aforament. Pel que fa a les activitats esportives, es permetran amb una limitació del 50% i també els pavellons i gimnasos tornaran a obrir les portes amb un aforament del 30% i demanant cita.

Tests massius a la població

Aquesta setmana també s'ha sabut la intenció del Govern de "testar massivament la població". D'aquesta manera, la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, va comentar dimarts que s'han comprat 8 milions de tests per fer tests massius. "Cal una organització complexa", ha dit, i ha esmentat que caldrà "anar veient com els prioritzem en funció dels terminis d'entrega".

Un pla que ja va exposar aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, i que consisteix a realitzar tests d'antígens a les farmàcies per detectar el coronavirus. Ara per ara, però, el Govern està treballant amb la xarxa catalana de farmàcies per veure com es pot implementar.