Una alenada d'aire arribarà a Catalunya aquest dilluns, quan comenci a funcionar el Pla d'obertura progressiva d'activitats dissenyat pel Govern de la Generalitat. Un projecte a dos mesos vista que intenta trobar l'equilibri entre l'ofec econòmic d'un tancament de l'activitat massa llarg i l'emergència sanitària d'un virus esmunyedís que fins ara ha sabut colar-se pels forats del sistema. "Al juny vam anar massa ràpid", reconeix el vicepresident Pere Aragonès, que ara no vol tornar a caure en el mateix. Per això, la nova reobertura serà més lenta, fins passat Nadal, i amb toc de queda permanent. La brúixola que marcarà el pas tindrà tres punts cardinals: la RT, els ingressos a les UCI i el nombre de casos diaris

Catalunya estrena el primer dels quatre trams estipulats, aquest dilluns 23. I no en sortirà, si tot va bé, fins la Puríssima. Cada etapa durarà com a mínim 15 dies, però podrien ser-ne més si la situació epidemiològica no millora o es complica. De fet, en cas que empitjori, s'ordenaria un retrocés de fase. 

La velocitat de reproducció

La famosa RT serà un dels principals indicadors que condicionarà l'evolució de la desescalada. Per fer el salt endavant caldrà que estigui per sota de 0,9. És a dir, que el ritme persistent sigui que cada infectat contagiï menys d'una persona. En canvi, si està per sobre d'1, tocarà reculada. 

Si ens fixem en la fotografia actual, aquest paràmetre és favorable. Des de novembre que Catalunya compleix amb l'objectiu. Ara mateix es troba a 0,76. 

Els llits d'UCI

L'altre punt que indicarà si es pot seguir avançant o no és l'ocupació dels llits de malalts crítics als hospitals. El Govern només permetrà un pas endavant sempre que els nous ingressos de la setmana hagin estat menys que l'anterior. Si són els mateixos i l'RT està entre 0,9 i 1, s'optarà per prorrogar el tram que hi hagi vigent fins que es detecti una nova millora. 

En el pitjor dels escenaris, en cas que augmentin les hospitalitzacions a les UCI, el Govern recuperarà les mesures de fases anteriors, més restrictives. 

Segons va explicar el vicepresident Aragonès en la roda de premsa de presentació del pla de reobertura, la xifra a partir de la qual es podrà avançar és de 300 llits d'UCI amb malalts Covid. Avui n'hi ha, encara, més de 500. Això sí, les dades més recents certifiquen una tendència a la baixa

Els contagis diaris

En el pitjor moment d'aquesta segona onada, durant el pic que segons la Generalitat ja s'ha salvat, es detectaven cada dia uns 6.000 nous positius, una dada inassumible. Els càlculs que fan a Govern és que la situació està controlada quan els casos diaris ronden el miler. Aquesta setmana el ritme ha estat d'uns 2.000.