Contràriament al que sol passar per aquestes dates, el virus de la grip encara no ha arribat a Catalunya. Els hospitals catalans que tracten afectats per infeccions respiratòries agudes no han aïllat cap virus gripal fins al 22 de novembre, de manera que la situació de la grip se situa en nivells basals, per sota dels d'anys anteriors.

La subdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, que comprova cada setmana la situació de la grip per anticipar l'arribada de l'epidèmia anual, no ha detectat la presència del virus. Fins a la setmana del 16 al 22 de novembre es van analitzar 22 mostres de casos sospitosos, 13 d'elles de menors, dels quals quatre van ser adenovirus, dos rinovirus, dues de Covid-19 i dues per metapneumovirus, però cap del virus gripal. Segons la subdirecció general, des de l'inici de la temporada el percentatge de virus aïllats més alt es detecta en rinovirus (17,3%), seguit de la Covid-19 i d'adenovirus, amb 9,3% respectivament.

Previsió d'incidència

Malgrat no trobar cap virus de la grip, els centres d'atenció primària no sentinella de tot Catalunya han comunicat alguns casos sospitosos de grip que no arribarien a l'1,3 per cada 100.000 habitants, de manera que les autoritats sanitàries consideren que la incidència de la síndrome gripal es mantindrà en un nivell basal en les pròximes setmanes, al voltant de 5 o 8 casos per 100.000 habitants. Per a aquest any, es considerarà epidèmia quan els casos de grip superin els 76,2 casos per cada 100.000 habitants.

Els experts consideren que l'ús de les mascaretes i les mesures d'higiene, distanciament i ventilació són les que fan que el virus de la grip no hagi fet encara acte de presència i confien que aquest any sigui molt menys freqüent precisament per les mesures anticovid, tot i que caldrà esperar l'arribada dels dies més freds. A mitjans d'octubre va començar la campanya de vacunació. Catalunya tenia disponibles per aquesta campanya de vacunació prop d'1,5 milions de dosis, ampliables a dos milions.

Campanya grip 2020 ACN

A l'inici de la campanya de vacunació, Catalunya disposava d'1,5 milions de dosis / ACN

Més mortalitat per la Covid-19

En el seu informe setmanal, la subdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública informa que entre el període del 6 d'octubre al 18 de novembre el percentatge d'excés de mortalitat a Catalunya s'ha situat en un 28%, afectant sobretot al grup d'edat de majors de 74 anys (33%). Aquest excés de mortalitat, atribuïble al coronavirus, ha fet que entre els esmentats dies es produïssin a Catalunya 9.452 morts, quan en el mateix període d'anys anteriors -sense epidèmia- hi havia una mitjana de 7.360 morts.

L'excés de mortalitat afecta més a les dones que als homes -un 37% d'excés en dones, enfront d'un 33% en homes-, mentre que en menors de 65 anys l'excés de mortalitat ha estat menor, del 16% més que la mitjana d'altres anys, pel 33% d'augment de mortalitat en els majors de 74 anys.

Imatge principal, campanya de vacunació de grip a Catalunya aquest octubre / ACN