S'ha publicat un estudi de la Universitat Washington en el qual s'acaba que malgrat l'estudi realitzat des de fa dècades i els avenços mèdics produïts, la vacuna de la grip només protegeix a un interval de població d'entre el 40 % i el 60 %. Fins i tot hi ha hagut anys, com el 2018, en el qual tot just a un 25 % dels que se la van posar.

Les persones que menys protecció manifesten són aquelles que prèviament s'han vist afectades en més ocasions per altres soques de la grip, perquè aquesta immunitat que s'ha anat desenvolupant en altres ocasions interfereix amb la resposta de la nova vacuna.

Vacuna (2)

Vacuna

Així i tot, els professionals de la salut han advertit en nombroses ocasions aquest any del risc de col·lapse dels hospitals. Podria succeir en cas que es produeixi un augment considerable dels casos de la COVID-19 amb necessitat d'ingrés, alhora que els de la grip en els seus casos més greus. Per això, des de les autoritats sanitàries s'ha advertit que probablement es produeixi un avançament de la campanya de la vacunació de la grip, que normalment té lloc a finals d'octubre i principis de novembre. La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va anunciar fa unes setmanes que es compraran 230.000 vacunes més per a la grip durant aquesta campanya a Catalunya.

La major part de les persones amb prou feines desenvolupa problemes amb la grip, excepte les típiques molèsties que duren entre 3 i 7 dies. Tanmateix, a algunes persones sí que se'ls hi poden generar complicacions. Són els grups de risc a què se'ls aconsella tots els anys la vacuna i són els següents.

>Persones grans, preferentment a partir dels 65 anys d'edat.

>Les persones entre els 6 mesos i els 65 anys d'edat que presentin un alt risc de complicacions derivades de la grip. Per exemple, aquelles que pateixin malalties cròniques cardiovasculars (excloent hipertensió arterial aïllada), neurològiques o respiratòries, incloent displàsia aspre-pulmonar, fibrosi quística i asma, diabetis, obesitat, malalties renals, fumadores...

>Aquelles persones que puguin transmetre la grip a aquelles que tenen un alt risc de presentar complicacions.

>Altres grups en els quals es recomana la vacunació, són les forces i cossos de seguretat de l'Estat, amb dependència nacional, autonòmica o local, bombers, etcètera.

Señora major vacunándose

Senyora gran vacunant-se

Amb la vacuna s'adquireix protecció aproximadament dues setmanes després de rebre la immunització i la majoria de les persones no pateixen efectes secundaris. En alguns casos es presenta un lleuger dolor o una mica de febre durant alguns dies o alguna reacció al·lèrgica, però no és gaire comú.