Les autoritats sanitàries estan insistint que enguany vacunar-se per a la grip serà molt important i, a més, un fet que podria ajudar a distingir entre la mateixa grip i el coronavirus. Encara no ha passat un any sencer des que es van detectar els primers casos de coronavirus però els Centres de Control i Prevenció de Malalties, tant dels EUA com d'Europa, determinen que hi ha hagut més morts per coronavirus que no pas per la grip estacional.

Segons dades del Centre d'Estats Units, cada persona amb grip pot infectar potencialment a 1,28 persones, mentre que amb el coronavirus, una sola persona en pot infectar 2 o 3. Precisament per això, al mes de març es van registrar tants casos i la majoria de països van optar pels confinaments i parar la cadena de transmissió. 

Propagar sense símptomes 

El període de incubació de la grip és força curt perquè els símptomes es comencen a manifestar entre el primer i el quart dia després de la infecció. Això vol dir que les persones que tenen la grip sabran que estan malaltes relativament d'hora. Amb el coronavirus, però, és una mica diferent. El període d'incubació és de tres a 14 dies. De fet, els experts assenyalen en un article de la cadena nord-americana CNN que una persona podria ser contagiosa fins a 48 o 72 hores abans de començar a experimentar símptomes. Això provoca que persones que no saben que estan malaltes, n'infectin d'altres. 

tests antigens india coronavirus efe

A l'Índia fan tests d'antígens per detectar casos de coronavirus / Efe

Precisament per aquest motiu, enguany s'ha posat especialment atenció amb la campanya de la grip. Els símptomes de la grip i del coronavirus no sempre són fàcils de diferenciar. En aquest sentit, si una persona s'ha vacunat de la grip i presenta simptomatologia semblant, té bastants números de tenir Covid.

Què diuen les dades?

En un article de la cadena nord-americana, es constata que el coronavirus ha matat aproximadament unes 210.700 persones als EUA en 8 mesos, és a dir, una mitjana de 867 morts al dia. En canvi, amb dades a la mà, la grip hauria matat en la seva última temporada unes 22.000 persones, és a dir, seguint els mateixos càlculs, seria un promig de 91. De fet, segons el Centre de Conrtol i Prevenció dels EUA, el coronavirus ha matat més persones que en les últimes cinc temporades de grip juntes. 

grafic coronavirus

Afectació del coronavirus a Europa, segons dades de l'Eurostat / Captura CGTN Europe i Eurostat

L'Eurostat també ha recopilat dades, fins i tot, de la grip porcina. A la UE28, 0,025 persones moren de grip al dia, en comparació amb les xifres de Covid, que pugen fins al 0,75 per dia. Això implica que el coronavirus és 30 vegades més letal que la grip. I fent servir les últimes dades que té computades l'Eurostat vol dir que el coronavirus ha matat més de 515 vegades més persones per dia que la mateixa grip.

 

Imatge principal: Un sanitari sosté un test d'antigen per detectar coronavirus a Andalusia / Efe