El Govern ha anunciat aquest dimarts que crearà el Centre Nacional de Teràpies Avançades (CNTA), una entitat per garantir l'accés dels pacients a la recerca en teràpies avançades i que permeti augmentar la capacitat dels hospitals catalans per dur a terme més assaigs clínics. Segons ha explicat el Departament de Salut, el nou centre també reforçarà el procés perquè aquests tractaments arribin al teixit industrial i a la innovació. El CNTA es farà en coordinació del Banc de Sang i Teixits (BST) i el Biocat, que serà el coordinador institucional d'aquest hub. Segons les previsions de Salut, el centre començarà a estar operatiu el pròxim febrer.  

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha apuntat que s'invertiran 60 milions d'euros en tres anys,  20 milions anuals de fons propis, en aquest Centre Nacional de Teràpies Avançades, que pot arribar a crear 20 llocs de treball. A banda, el conseller ha assegurat que si aconsegueixen altres fons procedents de l'Estat o d'Europa "seran benvinguts", però que si no és així, el projecte tirarà endavant. "Tenim la capacitat, la voluntat i els actors per desenvolupar aquesta eina en els pròxims mesos", ha afirmat. Els recursos, segons ha explicat Balcells, han d'ajudar a adequar els espais del Banc de Sang i Teixits, així com finançar convocatòries i ajuts competitius per a projectes estratègics per desenvolupar i implementar les teràpies avançades

Salut assegura que Catalunya té "alt" nivell científic

Catalunya disposa actualment de 50 empreses dedicades al sector, 30 de les quals són emergents i 20 corporacions, amb una facturació de més de 3.000 milions d'euros. Balcells ha destacat que Catalunya té un nivell científic "altíssim" en aquest tipus de teràpies i en bioenginyeria mèdica, "compatible" amb el de qualsevol país europeu. És per això que ha subratllat que la creació d'aquest nou centre no implica generar una gran estructura, sinó una entitat que treballarà "en xarxa" amb el BST, els hospitals catalans i el Biocat. Segons el conseller, tots els agents d'aquest sector ja existeixen i el que farà el centre és permetre fer un pas endavant en tot el procés que va de la recerca a l'ús de les teràpies avançades.

El calendari previst pel Centre Nacional de Teràpies Avançades 

Per iniciar la creació del CNTA, el Departament de Salut ha detallat que es formarà un grup de treball coordinat del Banc de Sang i Teixits, que serà l'encarregat de concretar els detalls del projecte. El disseny està previst que estigui enllestit a finals de febrer del 2023, quan s'haurà d'aprovar el pressupost establert i tenir totes les connexions necessàries. Durant el mateix mes es tancarà el projecte i es presentarà al públic, moment en què també es començarà a executar el pla operatiu.

Les aplicacions de les teràpies avançades del CNTA

El nou centre està orientat al que es coneix com a teràpies avançades: medicaments d'ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular). També s'inclouen en aquest projecte els processos de bioenginyeria avançats d'aplicació mèdica. Els àmbits on s'aplica aquestes teràpies són en la regeneració de teixits, en el tractament de malalties inflamatòries i autoimmunes, en les teràpies gèniques no dirigides a malalties monogèniques i en el tractament del càncer. També s'utilitza en les teràpies gèniques dirigides o en l'edició genèrica, així com en totes aquelles patologies que no disposen d’estratègies efectives.