El nou conseller de Salut, Manuel Balcells, ha alertat que la pròrroga dels pressupostos seria un cop dur al sistema sanitari catal. "Els pressupostos de 2023 són necessaris, si es prorroguen haurem de fer mans i mànigues per suplir les necessitats", ha subratllat el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio. El nou titular de Salut ha advertit que actualment el sistema de salut "té moltes mancances", però ha afirmat que aquestes no se supleixen només "posant més diners al sistema". 

Balcells ha apuntat com un dels seus objectius prioritaris la transformació del sistema de salut. Es tracta d'un objectiu molt ambiciós, que el mateix conseller reconeix que "no es farà en dos dies". "És un repte molt gran però necessari. Tenim un sistema globalment bo, però hi ha canvis necessaris", ha afirmat i ha apuntat entre aquests canvis destaca l'enfocament de l'atenció primària o les condicions del personal sanitari. Balcells ha assenyalat que el traspàs de la conselleria amb el seu predecessor, Josep Maria Argimon, ha estat molt positiu i que tots dos coincideixen en el "diagnòstic del sistema", però tenen diversos enfocaments respecte a les solucions.  

Mantenir la mascareta en el transport públic en un hivern "complicat"

El conseller ha deixat clar que des de Salut no es pressionarà per a treure la mascareta del transport públic. Es tracta d'una afirmació que arriba a les portes d'un hivern que el mateix Balcells ha titllat de "complicat". "Els epidemiòlegs em recomanen que sigui prudent amb la retirada de la mascareta. Nosaltres no pressionarem per treure-la", ha explicat i ha afegit: "És més fàcil mantenir-la que tornar-la a posar". El titular de Salut ha exemplificat el possible empitjorament epidemiològic que es preveu per l'hivern amb la situació que es viu actualment a França i Alemanya. Balcells alerta que es podrien fer passes enrere. Justament, per això des de Salut es va amb prudència a l'hora de ficar data de caducitat a l'obligatorietat de la mascareta. 

Tanmateix, per altra banda, Balcells ha apuntat que Catalunya afronta aquest hivern en una bona situació immunològica, ja que gran part de la població està vacuna. A més, les noves variants, fins al moment, s'han mostrat més contagioses però menys greus. Malgrat tot, el conseller ha tornat a animar a la població a què es vacunin i ha lloat el funcionament de la campanya de vacunació. 

Alguns experts ja comencen a apuntar un repunt de la covid de cara a l'hivern. Per exemple, el passat dissabte, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic Antoni Trilla va explicar que veia possible en les pròximes dues o tres setmanes es detecti un augment "més significatiu" dels casos diagnosticats de covid a Catalunya, tot i que espera es mantingui el mateix patró fins ara, és a dir, més positius però menys ingressos hospitalaris.