La carn processada és carn que s'ha pogut transformar de diferents maneres, bé sigui curant, salant, fumant, assecant, fermentant o enllaunant. Són productes com les salsitxes, els frankfurts, els embotits o la carn en conserva. Diversos estudis han associat el seu consum amb un estil de vida poc saludable i amb importants perjudicis per a la salut.

De fet, un famós estudi dut a terme per un comitè assessor internacional de l'Organització Mundial de la Salut que es va reunir el 2014, va determinar que les carns processades augmentaven probablement el risc de tenir diversos tipus de càncer.

SalsitxesSegons un informe de l'OMS de 2014, les carns processades incrementen les probabilitats de patir càncer

Ara, un equip de científics del Grup d'Epidemiologia Nutricional de la Universitat de Leeds ha dut a terme un estudi amb dades de 500.000 persones en el qual s'ha acabat que consumir una porció de 25 g de carn processada al dia, l'equivalent a un tall de carn processada, s'associa amb un 44% més de risc de desenvolupar demència. En canvi, consumir carn vermella sense processar, com a carn de vedella, porc o vedella, podria ser protector, ja que les persones que consumien 50 g al dia tenien un 19% menys de probabilitats de desenvolupar demència.

Els resultats que es publiquen en l'American Journal of Clinical Nutrition tenen en compte que la prevalença de la demència està augmentant i que la dieta com a factor modificable podria exercir un paper. "La nostra investigació se suma al creixent cos d'evidència que vincula el consum de carn processada amb un risc més gran d'una varietat de malalties no transmissibles", asseguren els experts.

L'estudi

Els participants en l'estudi, del Regne Unit, tenien entre 40 i 69 anys i es van incloure dades com la freqüència amb què els participants consumien diferents tipus de carn, amb sis opcions: des de mai fins a una o més vegades al dia, recopilades en 2006-2010. La investigació no va avaluar específicament l'impacte d'una dieta vegetariana o vegana sobre el risc de demència, però va incloure dades de persones que van dir que no menjaven carn vermella.

Entre els participants, van sorgir 2.896 casos de demència durant una mitjana de vuit anys de seguiment. A més del consum de carn vermella, es va veure una vinculació entre un risc més gran|important de patir demència amb altres factors com més privacions econòmiques, menys educació, més propenses a fumar, menys actives físicament, més propenses a tenir antecedents d'accidents cerebrovasculars i antecedents familiars de demència, i més propenses a ser portadores d'un gen que està altament associat amb la demència.

Menjant frankfurt

La demència està augmentant i el control de la dieta podria ser un factor a favor de controlar-ho

També van ser diagnosticats més homes que dones. Algunes persones tenien de tres a sis vegades més probabilitats de desenvolupar demència a causa de factors genètics ben establerts. Aquells que consumien més quantitats de carn processada eren més propensos a ser homes, menys educats, fumadors, amb sobrepès|sobrecàrrega o obesos, realitzaven una menor ingesta de verdures i fruites i una ingesta més gran|important d'energia, proteïnes i greixos (inclosos els greixos saturats).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat