No és cap secret que una dieta saludable pot beneficiar el cervell. Tanmateix, pot ser que no només es tracti dels aliments que consumim, sinó també dels aliments que mengen alhora, la qual cosa pot estar associat amb el risc de demència, segons un nou estudi publicat a Neurology.

L'estudi va examinar les xarxes alimentàries i va descobrir que les persones les dietes de les quals consistien principalment en carns altament processades, aliments rics en midó com patates, entrepans, galetes i pastissos, tenien més probabilitats de tenir demència al cap del temps.

Patates

Diversos estudis han demostrat que consumir una dieta més saludable, per exemple, una dieta rica en vegetals de fulles verdes, nous i peix, pot reduir el risc de demència d'una persona. Molts d'aquests estudis anteriors se centraven en la quantitat i freqüència d'aliments. L'estudi publicat ara, fa un pas més enllà per observar les xarxes alimentàries i ha trobat diferències importants en les formes en què els aliments es consumien conjuntament en les persones que van desenvolupar demència i les que no ho van fer.

La investigació

En l'estudi van participar 209 persones amb una edat mitjana de 78 anys que tenien demència i 418 persones, aparellades per edat, sexe i nivell educatiu, que no tenien demència.

Els participants havien completat un qüestionari d'aliments cinc anys abans descrivint quins tipus d'aliments menjaven durant l'any i amb quina freqüència, des de menys d'una vegada al mes fins a més de quatre vegades al dia. També van tenir revisions mèdiques cada dos o tres anys. Els investigadors van utilitzar les dades del qüestionari d'aliments per comparar quins aliments sovint menjaven junts els pacients amb i sense demència.

Els científics van trobar que si bé hi havia poques diferències en la quantitat d'aliments individuals que les persones menjaven, els grups o xarxes d'aliments en general diferien substancialment entre les persones que tenien demència i les que no.

Les persones que van desenvolupar demència tenien més probabilitats de combinar carns altament processades com salsitxes, embotits i patés amb aliments rics en midó, alcohol i snacks dolços. Això pot suggerir la freqüència amb la que la carn processada es combina amb altres de no saludables els aliments, en lloc de la quantitat mitjana, pot ser important per al risc de demència.

Per exemple, les persones amb demència eren més propenses, quan menjaven carn processada, a acompanyar-la amb patates i les persones que no la patien tenien més probabilitats d'acompanyar carn amb aliments més diversos, incloent fruites, verdures i marisc.

Peixos

Van descobrir que una diversitat més gran en la dieta i una inclusió més important d'una varietat d'aliments saludables estan relacionats amb una menor demència. De fet, van trobar diferències a les xarxes alimentàries que es podien veure anys abans que es diagnostiqués a les persones amb demència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat