Per a les persones a les que li agrada la carn, prendre una mitjana sucosa o una carn rostida en el seu punt suposa una experiència culinària de primer ordre. Tanmateix, algunes maneres de cuinar aquest aliment poden ser perjudicials per a la salut. Existeixen molts estudis sobre això, l'últim dut a terme per la Universitat d'Austràlia del Sud que ha realitzat una investigació en la qual demostra com cuinar carns a altes temperatures, com en una graella de barbacoa, augmenta els nivells al nostre cos d'un tipus de proteïna anomenada productes acabats de glicación avançada (AGE).

Els AGE estan associats amb un risc més gran d'accident cerebrovascular, malaltia cardíaca i diabetis. Per reduir el risc, els experts suggereixen abandonar els mètodes de cocció a altes temperatures, com rostir a la graella, i optar per seleccions de carn més saludables.

Carn a la graella

Algunes maneres de cuinar aquest aliment poden ser perjudicials per a la salut, com la graella

Aquests AGE són un tipus de proteïna que s'ha relacionat amb un envelliment més ràpid. També es creu que estan involucrats en patologies com les malalties cardiovasculars, l'Alzheimer o la diabetis. Es creu que causen dany a la salut humana en promoure l'estrès oxidatiu, la inflamació i la resistència a la insulina. Si bé els AGE es poden produir dins del cos, els seus nivells també augmenten en menjar aliments que els contenen. En particular, els aliments cuinats a temperatures més altes en condicions seques, com fer a la graella, fregir o rostir.

L'estudi

Per investigar com els diferents patrons dietètics afecten la quantitat d'AGE al cos d'una persona, els investigadors van estudiar dos tipus de dietes. La primera era rica en carns vermelles i cereals processats. La segona estava composta principalment per cereals integrals, productes lactis, nous, llegums i carns blanques, i la carn es preparava escaldada, cuinada i bullida.

En total, 51 persones que no tenien diabetis tipus 2 (15 homes i 36 dones) van participar en l'estudi. Van seguir cada pla dietètic durant 4 setmanes. Els plans es van dissenyar perquè els participants no perdessin pes durant el curs de l'estudi. Quan els investigadors van realitzar la seva anàlisi, van trobar que la dieta rica en carns vermelles augmentava significativament la quantitat d'AGE a la sang en comparació amb el pla que emfatitzava la carn blanca. Això suggereix, segons els autors de l'estudi, que una dieta rica en carns vermelles pot contribuir a la progressió d'afeccions com la diabetis i les malalties cardiovasculars.

Carn en la sartén

Els AGE estan associats amb un risc més gran d'accident cerebrovascular, malaltia cardíaca i diabetis

Per reduir el consum d'AGES, és necessari augmentar la ingesta d'aliments més saludables com a verdures, peix, fruites i cereals integrals, tots els quals tenen un baix contingut d'AGE. Els lactis també són bons i, per no consumir tanta carn, es pot optar per llegums, que aporten proteïnes, nutrients i fibra. Per a la cocció recomanen l'ús de mètodes humits i de baixa temperatura, l'estofat i el microones.