El mateix dia en què el govern espanyol ha de regular el preu dels tests d'antígens després que s'hagi disparat en les últimes setmanes a causa d'un augment de la demanda, la doctora Magda Campins ha reclamat que siguin gratuïts per poder reduir la pressió sobre l'atenció primària. Aquests centres s'han vist desbordats per l'augment de casos i cada dia baten els seus propis rècords de visites en una sola jornada. Campins, que també és la presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid, ha insistit en una entrevista a Catalunya Ràdio que fa temps que en reclamen no l'abaratiment, sinó la gratuïtat.

Per tot plegat, la científica ha afirmat que ara s'està recomanant a la gent que no vagi als CAP si presenten símptomes lleus i que es facin els tests a casa, però ha recordat que hi ha qui no se'ls pot pagar. Durant les vacances de Nadal el seu preu va augmentar ràpidament i van deixar de ser accessibles per a totes les famílies. En aquest sentit, avui la portaveu del govern espanyol ha assegurat que es fixarà un preu "assequible" perquè siguin accessibles.

Epidèmia? Massa precipitat 

Campins també s'ha pronunciat sobre una de les grans polèmiques de la setmana en matèria de covid, que va començar dimarts quan Pedro Sánchez va apostar per començar a tractar la covid com una malaltia endèmica com la grip, perquè les seves característiques han canviat. Ahir, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va matissar les paraules del seu cap, assegurant que primer ha de passar la sisena onada. En aquest sentit, ha considerat "absolutament imprudent" parlar de "gripalització" de la covid i ha alertat que quan passi aquesta onada tampoc s'estarà encara en aquest escenari.

La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron ha valorat positivament que es puguin preparar protocols per a escenaris futurs en què la covid no provoqui els "estralls" que causa actualment. Tot i això, ha insistit que és "massa aviat" per pensar que aquesta situació arribarà de seguida, especialment en plena sisena onada, amb els casos "desbocats". Campins ha lamentat que el que s'ha aconseguit és "confondre" la població i que sembli que la pandèmia s'ha acabat, quan no és així.

Campins s'ha pronunciat així en línia amb el que han dit grans organitzacions com l'OMS o l'Agència Europea de Medicaments (EMA). En el cas d'aquesta última, han alertat que la variant òmicron del coronavirus és "altament contagiosa" i que encara és aviat per tractar-la com una "malaltia lleu". Per això, veuen "precipitat" dir que estem en un "escenari epidèmic": "No podem oblidar que encara seguim en una pandèmia". L'OMS també considera "precipitat" tractar el coronavirus com una malaltia epidèmica. L'organisme indica que encara hi ha força incerteses sobre l'alta transmissibilitat de l'òmicron. 

Situació als hospitals: sense saturació 


Pel que fa a l'atenció als hospitals, ha reconegut que no s'ha arribat a un pic de saturació, però ha afegit que els ingressats continuen pujant i que la previsió és que ho facin més del que es pensava en un principi. Ha recordat també que fa setmanes que s'estan desprogramant intervencions per l'ocupació a les UCI.

Com el Departament de Salut i altres experts, Campins ha assegurat que sí que sembla que el creixement de casos s'ha alentit una mica, però ha apuntat que es desconeix encara quan s'arribarà al pic i començarà el descens. 


Finalment, ha recordat que des del comitè d'experts no es va proposar el toc de queda i per això ha afirmat que no creu que deixar d'aplicar-lo a partir del 21 de gener produeixi gaires canvis en la gestió de la sisena onada.