L'Agència Europea de Medicaments s'ha pronunciat aquest dimarts en una línia similar a l'Organització Mundial de la Salut: alerta que la variant òmicron del coronavirus és "altament contagiosa" i que encara és aviat per tractar-la com una "malaltia lleu". En aquesta línia, veuen "precipitat" dir que estem en un "escenari epidèmic": "No podem oblidar que encara seguim en una pandèmia".

Marco Cavaleri, cap d'Estratègia de Vacunació de l'EMA, no ha descartat que l'emergència sanitària s'encamini cap a la "possibilitat que el virus sigui epidèmic" en un futur, de manera que es tracti la covid-19 de manera similar a la grip. "Ningú sap quan estarem al final del túnel, però hi arribarem. Estem veient que estem avançant cap a aquesta possibilitat, però crec que no podem dir que ja estiguem en aquest escenari, el SARS-CoV-2 encara es comporta com un virus pandèmic i l'aparició de la variant òmicron ho demostra".

En concret, sobre l'òmicron, Cavaleri ha avisat de la seva "ràpida propagació" i ha urgit els països europeus a "ser conscients de la seva potencial càrrega, especialment l'hospitalària, i no descartar-la com una malaltia lleu". El cap d'Estratègia de Vacunació d'aquest organisme creu que la situació epidemiològica a Europa és "molt preocupant" per l'increment de contagis i demana als ciutadans que completin la seva pauta vacunal. Paral·lelament, ha demanat que, els que ja tinguin les dues dosis, demanin cita per a una injecció de reforç. Marco Cavaleri defensa que les dades d'efectivitat de les vacunes reflecteixen una "protecció alta contra malalties greus i hospitalitzacions" vinculades amb la variant òmicron. "Amb la vacuna de record, la protecció torna a augmentar un 90%", ha assenyalat.

Escenari de "molta immunitat"

L'Estat espanyol és un dels primers que ha obert la porta a adoptar una nova estratègia sobre el tractament del coronavirus, i que aquesta tingui un enfocament molt similar a la de la grip. L'EMA sí que considera que, amb l'increment de la immunitat dels contagis (sobretot, per la propagació ràpida de l'òmicron, podria assolir-se "molta immunitat natural sumada a la de la vacunació" i això faria "avançar ràpidament cap a un escenari més proper al de l'endemisme". Ara bé, subratllen que això encara està lluny de passar.

Preguntats per la possibilitat d'incorporar una quarta dosi en les estratègies vacunals dels països europeus, l'Agència Europea de Medicaments destaca que encara no hi ha "dades suficients" per contemplar aquest escenari. En tot cas, han manifestat que els preocupa "una estratègia que depengui de la vacunació repetida en un curt termini" i aposten per una estratègia "a llarg termini". Segons l'EMA, cal deixar clar que "no podem donar dosis de reforç de manera contínua, cada tres o quatre mesos".

L'OMS també ho veu prematur

Aquest mateix dimarts, l'Organització Mundial de la Salut també ha expressat que veu "precipitat" tractar el coronavirus com una malaltia epidèmica. L'organisme indica que encara hi ha força incertesa sobre l'alta transmissibilitat de la variant òmicron i han arribat a pronosticar que més de la meitat de la població del continent europea es podria contagiar del virus en un termini de sis a vuit setmanes.

El director de l'OMS a Europa, Hans Kluge, ha asseverat que "cal ser molt cautelosos amb les prediccions sobre el futur" perquè la covid "ha sorprès en més d'una ocasió" i això fa que "no sigui bona idea" fer previsions.

La responsable d'Emergències d'OMS a Europa, Catherine Smallwood, ha afegit que, encara que la majoria de casos de la variant òmicron són asimptomàtics, prop d'un 1% de tots els casos requereix hospitalització, un percentatge "que no és gaire diferent del de la resta de variants".