El Govern no preveu allargar el toc de queda més enllà del 21 de gener. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patricia Plaja, que ha exposat que "l'impacte de la variant òmicron és molt diferent de la delta, la transmissibilitat és molt alta, però les afectacions sobre la gent vacunada són menys". En aquest sentit, la portaveu ha constatat que "s'ha aturat el creixement vertical de les dades epidemiològiques, però no podem respirar tranquils" i que, per tant, el toc de queda no s'allargarà. "El confinament nocturn no s'allargarà després de la vigència actual".

 

Tot subjecte a les dades de la pandèmia

Això vol dir, doncs, que a partir del 21 de gener ja no hi haurà toc de queda a Catalunya, sempre que es mantinguin les dades epidemiològiques com fins ara. El 23 de desembre, tot just abans de festes, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya donava llum verda a l'aplicació del toc de queda per municipis en funció de la incidència acumulada per intentar controlar els contagis de la pandèmia i evitar així, les aglomeracions i concentracions de gent bevent al carrer. 

"El missatge d'avui, no és de relaxament". El Govern, però, considera que el toc de queda és "una mesura invasiva" i que, per tant, és la primera "mesura que si es pot, s'ha d'eliminar". Ara bé, no es contempla encara l'aixecament d'altres mesures per la situació actual. Plaja ha deixat entreveure que la següent mesura en aixecar-se podria ser la limitació de gent en les trobades, que ara està fixat en 10 persones. De moment, no hi ha data prevista per a l'obertura de l'oci nocturn, tot i que la portaveu ha ressaltat, preguntada per la qüestió, que es farà quan es pugui.

Situació del coronavirus a Catalunya

Després d'uns dies de festa i una petita treva en la xifra dels contagis, aquesta torna a enfilar-se. Salut notifica més de 43.000 casos en les últimes 24 hores i 89 morts. En ple debat sobre si la covid hauria de ser tractada ja com una grip o no, els contagis continuen pujant. El que puja també és la pressió hospitalària i els pacients a les UCI. El Departament ha informat aquest dimarts de 20 persones més a la unitat de crítics. La pressió hospitalària i a l'atenció primària es manté. Per intentar alleugerir la situació, el Departament va anunciar la setmana passada que les farmàcies autoritzades puguin notificar els nous positius

En aquest context, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades que ens indiquen com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 2.290 (58 més que ahir). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen dels 500 als 520. L'any passat, el dia 11 de gener hi havia 2.457 ingressades i 671 UCI ocupades per pacients covid.

 

Hi haurà ampliació

 

Imatge principal: un autobús nocturn durant el toc de queda a Barcelona / Carlos Baglietto