El CAP de Catalunya estan assumint una gran quantitat de visites diàries que els aproximen al col·lapse. El passat dilluns es va tornar a batre el rècord de visites diàries per covid als centres d'atenció primària: 97.081. D'aquesta manera es va superar les 81.673 visites  que van atendre divendres passat. Tot plegat s'emmarca en el context de la sisena onada, que s'està caracteritzant per la seva alta taxa de contagis, que acabava arrossegant a més gent als centres sanitaris, malgrat que amb simptomatologia més lleu. 

Davant d'aquesta situació les autoritats sanitàries han demanat a la població que vagin als centres d'atenció primària a no ser que sigui extremadament necessari. Hi ha persones que es desplacen físicament, per tant, de fer tràmits com la baixa mèdica per estar infectat amb la covid. Són tràmits que es poden fer online, justament per evitar col·lapsar aquests centres. 

Per tramitar una baixa per covid, ara excepcionalment, s'ha de fer telemàticament a través del portal o l'aplicació La Meva Salut. Per demanar-la a través d'aquesta nova via primer cal fer-se un test d'autodiagnosi. En cas que sigui positiu, la persona infectada pot demanar la baixa a través de La Meva Salut, No cal que ningú ratifiqui la veracitat de la prova, simplement es fa una sol·licitud i seguint les introduccions de la web ja mencionada i es rebrà un document signat per un professional mèdic. 

10.000 baixes

Durant aquests dies de celebració han augmentat els contagis, també ho han fet les baixes laborals, fins a xifres similars a les de la primera onada de la pandèmia. Concretament, a Espanya, on durant aquest últim cap de setmana s'han detectat 300.000 contagis, la xifra ascendeix fins a les 10.000 baixes diàries. Entre l'1 i el 23 de desembre, es van donar de baixa 240.011 persones arreu de l'Estat per la covid.  Aquesta xifra encara podria ser més alta, ja que després de la Nit de Nadal el nombre de positius diaris per coronavirus va seguir augmentant. 

Aquestes 240.000 baixes del desembre són només unes 10.000 menys que les que es van registrar el març de 2020, és a dir, quan va esclatar la pandèmia a Espanya i es va decretar el primer estat d'alarma. Tot i això, segueixen sent xifres lluny de les que es van donar ara fa un any, el gener de 2021. Llavors, hi va haver 630.000 persones de baixa durant 18 dies de mitjana. 

Previsions de més contagis 

La gran explosió de contagis de la darrera onada podria seguir avançant. Així ho vaticina l'OMS, que aquest dimarts ha assegurat que més del 50% dels europeus es contagiarà amb la variant òmicron en les pròximes sis o vuit setmanes. Així ho ha explicat el director regional de l'organització a Europa, el belga Hans Kluge, mostrant la seva preocupació per l'augment de la pressió als hospitals. En aquest sentit, ha volgut enviar un missatge molt clar a les persones no vacunades, a qui ha recordat que tenen fins a 6 vegades més possibilitats d'haver de ser ingressats. 

"Hem de ser molt prudents amb les prediccions sobre el futur", ha assenyalat Kluge. L'expert ha assegurat que en aquest punt de la pandèmia, la prioritat és protegir els grups vulnerables i el personal sanitari, mentre es minimitzen els efectes del virus sobre l'economia i les escoles. També ha recordat que no seria el primer cop que el coronavirus ens "sorprèn"; per exemple, semblava que enguany les festes de Nadal havien de ser més aviat normals i les hem tornat a viure amb restriccions per tot el continent davant de la irrupció d'una nova variant.