És freqüent que es desconeguin els valors reals del que suposa cuinar amb oli d'oliva. És cert que s'utilitza àmpliament per amanir les amanides, però no sempre s'utilitza per a la resta dels plats que es cuinen. Per això a continuació veurem cinc beneficis reals que suposen per a la salut cuinar amb aquesta classe d'oli tan pròpia de la dieta mediterrània.

Redueix l'estrès oxidatiu

L'oli d'oliva, particularment l'oli d'oliva verge extra, està atapeït d'antioxidants com el betacarotè, la luteïna, els tocoferoles i els fenols hidrofílicos. Se sap que els antioxidants prevenen el dany cel·lular dels radicals lliures, substàncies produïdes pel cos durant processos com el metabolisme.

L'acumulació de radicals lliures al cos causa estrès oxidatiu, que pot causar dany cel·lular i que poden tenir un paper en el desenvolupament de malalties com el càncer. Alguns estudis suggereixen que els beneficis d'utilitzar oli d'oliva per cuinar i menjar inclouen un menor risc de càncer de mama i la prevenció del càncer colorectal.

Oli d'olivaL'oli d'oliva és un aliment que compta amb una gran quantitat d'antioxidants entre les seves propietats

Millora la salut del cor

Els polifenols de l'oli d'oliva ofereixen protecció contra l'ateroesclerosi i les malalties cardiovasculars. L'oli d'oliva també prevé la coagulació sanguínia excessiva i el colesterol LDL (dolent) de l'oxidació, redueix la pressió arterial i millora el revestiment dels vasos sanguinis.

Prevé la inflamació

La inflamació crònica és un dels principals impulsors de malalties com malalties cardíaques, diabetis tipus 2, obesitat, artritis o càncer. Els antioxidants en l'oli d'oliva, principalment l'oleocantal, funcionen de manera similar als medicaments antiinflamatoris per reduir la inflamació.

S'ha demostrat que altres antioxidants inhibeixen certes proteïnes i gens que impulsen la inflamació. A més, l'àcid oleic, un àcid gras que es troba en l'oli d'oliva, redueix els nivells de marcadors inflamatoris.

Afavoreix la salut mental i cerebral

Segons la ciència, menjar una dieta enriquida amb oli d'oliva verge extra té un impacte protector als vasos sanguinis del cervell, prevenint o retardant l'aparició de la malaltia d'Alzheimer.

Hi ha estudis que mostren que una dieta rica en greixos saturats està relacionada amb la depressió, juntament amb altres problemes de salut. L'oli d'oliva és una de les millors fonts de greixos monoinsaturats, que no només són excel·lents per al cor sinó també per a la salut en general. A més, segons un estudi, els nutrients de l'oli d'oliva verge extra poden ajudar a protegir el sistema nerviós i ser eficaços en el tractament de la depressió i l'ansietat.

CervellEl cervell és un dels òrgans que més es poden beneficiar del consum d'oli d'oliva

Beneficia la salut intestinal i l'hepàtica

Els fenols presents en l'oli d'oliva milloren la salut intestinal i la immunitat intestinal en canviar els microbis en el tracte digestiu, la qual cosa resulta beneficiós per a les persones amb colitis ulcerosa, malaltia de Crohn i altres tipus de malaltia inflamatòria intestinal.

Els àcids grassos monoinsaturats en l'oli d'oliva verge extra prevenen canvis com la inflamació i la resistència a la insulina al fetge, evitant així danys en aquest.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat