Alguns pobles del Nepal són alguns dels llocs més remots de la terra. Malgrat tot, també hi arriben vacunes? Com s'ho fan? Hi ha llocs tan remots (i de difícil accés) que es tarda fins a vuit dies per arribar-hi amb rucs i cavalls des de la capital. Els rucs i cavalls es consideren els mitjans de transport més fiables en aquest context. I precisament això, ha fet que treballadors de salut fessin arribar vacunes contra la covid.

Tal com expliquen des de Gavi –una associació mundial entre el sector públic i privat– que participa en el projecte de Covax –Fons d'Accés Global per a les Vacunes Covid-19– juntament amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), des del començament de la campanya de vacunació contra la covid al Nepal, la infermera Pemba Gurung ha estat treballant al districte de Dolpa per entregar vacunes a totes les cases. Té un cavall, i és l'única mitja de transport amb el qual es desplaça per portar les vacunes als pobles que es troben a, com a mínim, cinc dies de distància. 

"Durant el meu viatge, sempre hi ha un moment on no veig ni cases ni persones durant tot el dia", explica a Gavi. "Em preocupa si caic del cavall o em faig mal, no hi haurà ningú per rescatar-me a mi ni a les vacunes". I és que Gurung viatja sola per camins, sense menjar prou digne ni refugi per un terreny geogràfic gens fàcil. 

enfermera vacunas nepal cecida gavi alianza vacunas

La infermera Pemba Gurung durant un dels seus viatges per Dolpa / Cedida Gavi

Quina és la situació de la covid al Nepal

Segons les dades del portal Our World in Data, el Nepal ha registrat un total de 970.462 casos de coronavirus des de l'inici de la pandèmia. Ja des del mateix portal adverteixen que el nombre de tests que es fan són limitats, un fet que podria comportar que hi haguessin més casos de coronavirus dels registrats. Una tendència que es pot veure en diferents nacions, sobretot, de l'hemisferi sud. 

Pel que fa a la taxa de vacunació, un 48,5% de la població del Nepal ha estat vacunada de manera completa contra la covid –29,14 milions d'habitants segons dades del Banc Mundial del 2020–. En aquest context, segons dades del mateix portal, uns 14,4 milions de persones han estat vacunades completament contra la covid. 

Les vacunes a Kenya arriben en camell

A Kenya, amb el turisme fortament afectat per la covid, els genets de camells, al nord del país, han aprofitat el ramat per ajudar a portar les vacunes contra el coronavirus a les zones més remotes i de més difícil accés. A més, també han aprofitat per guanyar-se la confiança de les comunitats en aquestes zones on, la taxa de rebuig a les vacunes és elevada. 

El cas, però, és que tal com exposen també des de Gavi no és nou. A Samburu, al nord de Kenya, és habitual veure caravanes de camells que transporten els malalts de les aldees remotes a clíniques de curació tradicional a altres ciutats com Angatarei, Arsim, Lesirikan i Latakweny. Justament aquests camins són els que fan servir els genets per entrenar-se i acabar sent els millors per competir al Maralal Camel Derby que atrau milers de turistes. Els guanys s'inverteixen en projectes comunitaris socials i de conservació. El mes d'agost del 2020, però, la competició es va haver de cancel·lar.

Tot i no haver registrat visitants per la covid, els camells han estat i estan entretinguts. Ara, en comptes de fer-se servir per fer curses i transport, s'estan fent servir per educar i conscienciar sobre la vacuna contra la covid. Sobretot, per arribar als col·lectius més remots amb la voluntat d'arribar a les 123.000 persones. En aquest sentit, Lepankoi és un dels participants que col·laboren amb aquesta iniciativa. 

 

Imatge principal: Nepal / Unsplash