El passat 17 de gener, el Fons d'Accés Global per Vacunes Covid-19 conegut més àmpliament com a Covax ha donat més de 1.000 milions de dosis de la vacuna contra la covid. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha elogiat que els subministraments han arribat ja a 144 països. Les arribades de vacunes i les distribucions no són sempre fàcils o senzilles. Les dificultats sempre posen sobre la taula algunes aventures, si més no, divertides en el context pandèmic que vivim. A Kenya, amb el turisme fortament afectat per la covid, els genets de camells, al nord del país, han aprofitat el ramat per ajudar a portar les vacunes contra el coronavirus a les zones més remotes i de més difícil accés. A més, també han aprofitat per guanyar-se la confiança de les comunitats en aquestes zones on, la taxa de rebuig a les vacunes és elevada. 

El cas, però, és que tal com exposen des de Gavi, aliança per a la vacunació –una associació mundial entre el sector públic i privat– no és nou. A Samburu, al nord de Kenya, és habitual veure caravanes de camells que transporten els malalts de les aldees remotes a clíniques de curació tradicional a altres ciutats com Angatarei, Arsim, Lesirikan i Latakweny. Justament aquests camins són els que fan servir els genets per entrenar-se i acabar sent els millors per competir al Maralal Camel Derby que atrau milers de turistes. Els guanys s'inverteixen en projectes comunitaris socials i de conservació. El mes d'agost del 2020, però, la competició es va haver de cancel·lar. 

"Samburu és conegut pels lleons, elefants, lleopards, búfals i rinoceronts. Això ha atret turistes de Kenya i de l'estranger, generant riquesa, però la covid ho ha parat tot", explicava John Lepankoi, un entrenador d'equitació de camells a un equip de Gavi. Durant la pandèmia no han registrat visitants a la zona. 

La relació entre els camells i la covid

Tot i no haver registrat visitants per la covid, els camells han estat i estan entretinguts. Ara, en comptes de fer-se servir per fer curses i transport, s'estan fent servir per educar i conscienciar sobre la vacuna contra la covid. Sobretot, per arribar als col·lectius més remots amb la voluntat d'arribar a les 123.000 persones. En aquest sentit, Lepankoi és un dels participants que col·laboren amb aquesta iniciativa. 

"Les nostres campanyes han obtingut uns 300 camells per traslladar vacunes i per arribar a milers de persones que viuen en zones remotes i de difícil accés sense carreteres ni altres xarxes de transport", destaca també a Gavi, Piu Lelei, un dels xamans. La decisió dels xamans d'unir-se a la medicina tradicional no va ser fàcil, però van reconèixer la seva incapacitat a l'hora de trobar medicines tradicionals per fer front al virus i van observar que calia fer alguna cosa, constaten des de l'associació.

Quina és la situació de la covid a Kenya?

Segons dades del portal Our World in Data, Kenya ha registrat un total de 321.671 casos de coronavirus des de l'inici de la pandèmia. Ja des del mateix portal adverteixen que el nombre de tests que es fan són limitats, un fet que podria comportar que hi haguessin més casos de coronavirus dels registrats. 

Una tendència que es pot veure a la gran majoria de països africans, tal com mostren les dades del mateix portal en relació amb la mitjana de casos diaris confirmats per milions de persones dels últims 7 dies. Kenya té una mitjana de 2,2. La veïna Uganda registra un 2,4 i Etiòpia un 2,67. Amb unes dades una mica més allunyades hi ha Sudan del Sud amb 0,67 i Somàlia amb 5,93. Malgrat que tots quatre països tenen el mateix problema de detecció.

Pel que fa a la taxa de vacunació, les dades no són positives (11 % a Kenya, tot i que té la taxa més alta dels seus veïns). La falta de vacunes i el rebuig cap a elles, són dues casuístiques que no ajuden gaire a fer que el país miri endavant. 

Les nacions més riques haurien de donar el 50% de les seves vacunes

Quan va sorgir la nova variant de la covid òmicron, ja es va dir que una de les causes de la seva aparició podria haver estat el repartiment desigual de les vacunes entre les nacions riques i les més pobres. Ara, un estudi ha posat sobre la taula que el món estaria millor protegit de les noves variants i hi hauria menys morts en països d'ingressos baixos i mitjans, si les nacions riques donessin la meitat de les dosis de vacunes de les quals disposen. 

La investigació ha trobat que era d'interès propi per a les mateixes nacions riques donar dosis de vacunes perquè la inequitat de la vacuna podria allargar la pandèmia i augmentaria el risc de noves variants. Així, l'estudi, que recull el The Guardian, constata que si els països amb ingressos alts donessin el 46% de les seves vacunes contra el coronavirus, els països d'ingressos baixos veurien una disminució significativa en les morts per coronavirus. A més, però, també destaquen que petites donacions ja tindrien un efecte beneficiós desproporcionat.

 

Imatge principal: un camell mirant a càmera / Unsplash