L'aromatasa és un enzim que fabrica estrògens a partir de les hormones masculines i que es pot trobar en diverses parts del nostre organisme, com l'hipotàlem, la pell, les glàndules suprarenals, les mames, els ossos, els ovaris i l'endometri o les cèl·lules de Leydig dels testicles. També en el teixit cancerós, per això els seus inhibidors són utilitzats freqüentment com a tractament per a la malaltia. Encara que els científics la porten investigant des de fa anys, encara queda molt per saber sobre totes les seves funcions.

En una investigació recentment duta a terme per un equip d'investigadors de la Northwestern Medicine a Chicago i el Laboratori Nacional d'Investigació del Càncer de Frederick, revela més detalls sobre l'acció d'aquest enzim al cervell adult. Les dades han estat publicades a la revista Endocrinology.

Parella en una barana

Pel que sembla, al cervell, l'aromatasa transforma la testosterona, l'hormona que impulsa l'activitat sexual en els homes, en estradiol, que és un tipus d'estrogen. Els científics han demostrat que els estrògens són importants per al control de la funció reproductiva en ambdós sexes. A més, els estrògens són fonamentals per als rols funcionals i organitzatius en el desenvolupament del cervell i la conducta adulta.

Per determinar si l'aromatasa cerebral és essencial per a l'activitat sexual masculina normal, els investigadors van utilitzar ratolins que mancaven d'aromatasa al cervell. En aquests ratolins mascles, l'activitat sexual es va reduir en aproximadament un 50%. Aquesta disminució en l'activitat va ocórrer|passar fins i tot en presència de nivells sorprenentment més alts de testosterona a la seva sang en comparació amb el grup de control de ratolins mascles. Els ratolins que no podien produir aromatasa a cap part del cos, inclòs el cervell, no mostraven cap activitat sexual.

Els experts també destaquen el paper clau de l'aromatasa a la producció d'estrogen. "L'estrogen té funcions en homes i dones. La testosterona ha de convertir-se en estrogen per impulsar el desig sexual en els homes", expliquen. Es tracta d'un descobriment molt important per explicar com la testosterona estimula el desig sexual.

La investigació suggereix que el comportament sexual pot modificar-se mitjançant la inhibició o millora de l'activitat de l'enzim aromatasa cerebral. Això podria conduir potencialment a nous tractaments per als trastorns del desig sexual.

Segons els científics, és possible utilitzar fàrmacs per inhibir l'aromatasa i controlar els desitjos sexuals d'un home. Per exemple, el trastorn del desig sexual hipoactiu, més comunament conegut com sota desig sexual, és una condició comuna. El baix desig sexual és un efecte secundari comú de molts medicaments àmpliament utilitzats, inclòs un grup d'antidepressius anomenats inhibidors selectius de la recaptació de serotonina.

Dona nua al llit

Els experts creuen que un tractament centrat a augmentar l'aromatasa podria augmentar el desig sexual en els qui experimenten aquest efecte secundari. D'altra banda, els metges també poden tractar el trastorn d'hipersexualitat o el desig sexual compulsiu utilitzant un inhibidor de l'aromatasa existent.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat