La falta de desig és un dels problemes més freqüents en les consultes dels sexòlegs, preocupa a moltes parelles i és motiu de dificultats si la situació perdura en el temps. En aquests temps de pandèmia, quan es passa la major part del dia a casa, teletreballant i atenent la família, no és inusual que moltes parelles presentin problemes d'inapetència, derivats també de les situacions d'estrès i tensió que s'estan vivint.

De fet, normalment les parelles que acudeixen a l'especialista solen adduir que el ritme de vida actual, l'estrès laboral al que estan ambdós sotmesos, una depressió o la feina amb els fills i la llar els provoca un cansament perpetu que els impedeix gaudir quan arriben al llit

Ajaguts|Tombats

Una altra causa comuna de falta de desig és el distanciament entre la parella, a causa de malentesos, de comunicació i altres circumstàncies que deriven en una incapacitat de gaudir d'una relació sexual satisfactòria. Finalment, es troben els que han patit algun tipus d'abús i han perdut el desig de forma permanent. Aquests casos requereixen un tractament per part d'un professional que ajudi la persona resoldre aquesta situació.

El problema és que no sempre és fàcil reconèixer una pèrdua de desig, perquè sorgeix un cert sentiment de culpabilitat per no ser capaços de satisfer la seva parella. Malgrat que vivim en una societat molt oberta en el que al sexe es refereix, costa molt reconèixer que es tenen problemes d'aquest tipus i les parelles poden arribar a sentir la pressió d'haver de mantenir unes relacions sempre perfectes.

En qualsevol cas, aquells que pateixen d'aquesta falta de desig s'haurien de preguntar a si mateixos si s'ha produït d'una forma brusca o ha estat fruit d'un procés de forma gradual. Una falta de desig que té lloc bruscament pot deure's a l'inici d'un tractament mèdic, per exemple, per la qual cosa ha de ser tractat d'una altra manera. O una desgràcia que s'ha esdevingut en la vida de la persona, el naixement d'un fill, una jubilació o un problema laboral. En aquestes circumstàncies, l'important és identificar la causa i buscar opcions, sempre amb l'ajuda d'un professional.

Tanmateix, en altres ocasions no és tan fàcil identificar quan ni com s'ha produït aquesta falta de desig. Aquests són casos més complicats i requereixen un procés d'identificació més o menys llarg i una anàlisi psicològica de la persona.

Banco

L'important, per tant és reconèixer el problema, parlar-lo amb la parella perquè l'altre entengui el procés pel que està passant i posar-se en mans d'un professional que investigui quines són les causes. En aquests dies de confinament és bo que les parelles intentin trobar moments del dia per compartir una certa intimitat, que no sempre és possible, però que pot servir per estrènyer llaços i buscar una solució al problema.